Bryggerikoncernen AB Inbev planerar att börja brygga sitt populära ölmärke Corona på Hasseröderbryggeriet i Wernigerode. Det mexikanska ölets ingredienser krockar dock med en över 500 år gammal lag.

På sikt är planen att AB Inbev ska brygga 400 000 hektoliter Corona Extra i Wernigerode. För att göra detta måste man dock bryta mot den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot) från 1516, som säger att öl bara får innehålla vatten, malt, humle och jäst. Den mexikanska storsäljaren innehåller nämligen ingredienser som majs, ris, papain (ett enzym som utvinns ur papayafrukter) och askorbinsyra. Till skillnad från det mexikanska originalet, där man använder industriellt framställda enzymer, kommer man i detta fall dock bara använda naturliga enzymer från kornmalt.

AB Inbev vill börja brygga sin storsäljare Corona Extra i Tyskland (foto: Business Wire).

I ett första skede tänker AB Inbev brygga upp till 200 000 hektoliter Corona Extra på Hasseröderbryggeriet, för att sedan transportera det i tankbilar till Becksbryggeriet i Bremen för filtrering och buteljering. När buteljeringskapaciteten byggts ut i Wernigerode kommer dock hela produktionen ske där. Detta är förstås goda nyheter för Hasseröderbryggeriet, vars produktion minskat med närmare en miljon hektoliter det senaste året. AB Inbev har under de senaste fem åren också gjort flera försök att sälja bryggeriet utan att lyckas. Investeringen i Corona ger alltså alla i Wernigerode nytt hopp, skriver Inside Beer.

Innan Inbevs planer kan sättas i verket måste dock en del saker redas ut rörande den tyska renhetslagen. Sedan 2005 har tyska bryggeriet fått sälja öl med andra ingredienser än de som lagen tar upp – under förutsättning att man inte kallar det för öl. Dessa regler gäller dock inte importerad öl. Frågan är nu om Inbev får göra undantag från regeln och kalla sin Tysklandsbrygda Corona Extra för öl, trots att det inte uppfyller kraven i Reinheitsgebot. I annat fall kan den märkliga situationen uppstå att den öl som produceras i Wernigerode bara får exporteras, medan den Corona som säljs i Tyskland är importerad från ett annat tillverkningsland i Europa.

Anheuser-Busch Inbev är världens största bryggerikoncern. Med varumärken som Becks, Franziskaner, Spaten, Löwenbräu och Corona är man i dag också den näst största bryggerigruppen på den tyska marknaden. AB Inbev sysselsätter cirka 2 300 personer på fyra orter i Tyskland. Huvudkontoret ligger i Bremen.