Ölkedjan Bierothek får licens att brygga Hanscraft & Co:s öl under produktnamnen Hanscraft Finest, Bayerisch Nizza, Backbone Splitter, Black Nizza Motor Øl och 7 Haze A Week. Man får även rätt att sälja dessa öl över hela Europa.

Tidigare i år sålde Christian Hans Müller sitt nybyggda bryggeri i Aschaffenburg, men behöll varumärket Hanscraft & Co i egen ägo. Nu överlåter han alltså rätten att brygga öl under detta varumärke till ölhandelskedjan Bierothek, med säte i bayerska Bamberg. Att produktionen av Hanscrafts öl blir kvar i Bayern var ett krav, eftersom man annars inte skulle uppfylla kraven för geografisk ursprungsmärkning för öl som Bayerisch Nizza. Licensavtalet innebär också att Bierothek får ta fram och utveckla nya öl under varumärket Hanscraft.

Hanscrafts grundare Christian Hans Müller och Bierotheks vd Christian Klemenz är nöjda med att inleda ett licenssamarbete (foto: Hanscraft & Co).

Bierothek är en av Tysklands ledande ölåterförsäljare med ett tjugotal filialer i Tyskland och Österrike samt en stor webbshop (som även levererar till Sverige). Bierothek fungerar också som grossist och säljer öl till kunder såväl inom som utanför Tysklands gränser. Ett tredje ben i verksamheten är att äga egna ölmärken och att brygga andras öl på licens. Bierothek grundades av Christian Klemenz, som även är mannen bakom fantombryggeriet St. Erhard i Bamberg.

Hanscraft & Co startades i Aschaffenburg 2012 av Christian Hans Müller, som ses som en av pionjärerna på den tyska ”craft”-scenen. Öl som Bayerisch Nizza Wheat Pale Ale och ipan Backbone Splitter har blivit klassiker som vunnit flera prestigefulla öltävlingar. Sommaren 2022 sålde han sitt bryggeri till ett fastighetsbolag i Köln, men behöll alltså sitt varumärke. Hanscraft har även ett samarbete med Brauerei Rittmayer i Hallerndorf.

Källa: About Drinks