Lagom till jul återlanserades det gamla ölmärket Borussia i Dortmund. Den första batchen sålde snabbt slut och för dem som vill ta del av nästa omgång finns det en väntelista.

För många fotbollsfans är Borussia Dortmund ett väletablerat namn. Vad kanske färre vet är att laget fått sitt namn efter ett lokalt bryggeri, Borussia Brauerei, som gick i konkurs i början av 1900-talet. Nu har Borussia-ölet återuppstått tack vare Oliver Jäger, som räknar med att börja sälja bryggeriets klassiska exportöl i äkta dortmunderstil i början av 2023. Då kommer man även lansera en helt ny pilsner. Var ölen kommer att säljas är dock än så länge en hemlighet, hugade spekulanter får helt enkelt hålla utkik på nya Borussia Brauereis sida på Instagram, skriver tidningen WAZ.

När Borussia Brauereis nya öl släpptes sålde det slut på nolltid (foto: Borussia Brauerei).

Några lyckligt lottade Dortmundbor fick dock redan före jul en försmak av vad som väntar. Då fanns ölet Erlkönigin i mycket begränsad mängd i ölkiosken Bude116einhalb på Saarlandstrasse. De 85 hektoliter som bryggts i den första omgången gick åt som smör i solsken – alla burkar sålde slut på en halvtimme. Nya burkar är dock på gång och de som är intresserade rekommenderas att göra förhandsbokningar.

I dagsläget bryggs Borussiaölen hos Brewdog i Berlin, men enligt Oliver Jäger är målet att på längre sikt starta ett eget bryggeri. Varunamnet ägs av Jan-Henrik Gruszecki, en stor Borussia Dortmund-supporter, som också äger den byggnad på Oesterholzstrasse där verksamheten har sitt kontor. Byggnaden inrymde en gång i tiden restaurangen Wildschütz, där stadens stora fotbollsförening grundades den 19 december 1909. När klubben skulle namnges fastnade de grundande medlemmarna helt enkelt vid en reklamskylt för det då redan nedlagda Borussia Brauerei.