Årets första nyhetssläpp på Systembolaget står för dörren. Fredagen den 20 januari kommer en riktig höjdare för den som gillar mörka, kraftfulla bocköl från Bayern.

Isbock – eller eisbock – är en ölstil som inte dyker upp alltför ofta på Systembolaget. Men på fredag är det alltså dags och då i form av Kulmbacher Eisbock från bayerska Kulmbacher Brauerei. Detta öl lär ha bryggts sedan 1890 och rankas i dag som ett av de absolut bästa i stilen. Detta var inte bara Kulmbachers första isbock, utan ska enligt sägnen vara den allra första isbocken i Tyskland (och därmed världen). Här kan ni läsa mer om denna kraftfulla ölstil och dess historia.

Vad som lär vara ur-isbocken kommer till Systembolaget den 20 januari (foto: pivnici.cz).

Detta öl bryggs endast mellan oktober och mars. Vi har att göra med en kolmörk, kraftfull och maltdominerad brygd med nötiga och karamelliga toner. I doften återfinns malt, sirap, karamell, nötter och choklad. Smaken är något söt med bara en lätt beska, men med desto större inslag av mörkt bröd, sirap, torkad frukt och mer nötter. Med tanke på styrkan är det inte förvånande att alkoholen märks och eftersmaken ligger kvar länge.

Kulmbacher Brauerei grundades 1846 som Reichelbräu av Johann Reichel, Johann Scheiding och Johann Hübner. Redan 1895 blir bryggeriet ett aktiebolag. Dagens företagskonstruktion uppstod 1996 och förutom Kulmbacher marknadsför man även märkena Mönchshof, EKU och Kapuziner Weissbier. En av de största aktieägarna är numera Paulaner Gruppe.

Fakta Kulmbacher Eisbock
Stil: Isbock
Färg: Brunröd
Alkoholhalt: 9,2 %
Stamvörtstyrka: 21,4 %
Producent: Kulmbacher Brauerei
Leverantör: Beer Deer AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 39,90 kr (120,91 kr/l)