Eisbock – eller isbock – är ett extra starkt bocköl som
passar bra så här under den kalla årstiden. Proceduren med att frysa öl kommer
från Tyskland, även om det är svårt att säga exakt hur och när ölstilen kom
till. Enligt legenden var det dock genom en bryggeridrängs misstag.

Enligt många finns ursprunget till isbocken att hitta hos
det bayerska bryggeriet Kulmbacher, som
ska ha bryggt sin första Eisbock
1890. Legenden säger att en bryggardräng skulle rulla tunnor med bocköl från
bryggeriet till lagringskällaren en kall vinterdag. Han var dock så trött att
han lämnade kvar tunnorna ute över den iskalla natten. När bryggeriarbetarna
kom tillbaka nästa dag såg de att tunnorna hade spruckit och att ölet var
fruset. De trodde att allt bocköl var förstört, men vid en närmare titt såg de att
små pölar av en mörk vätska hade samlats i mitten av varje fat. Bryggmästaren beordrade
drängen som ställt faten ute att som straff dricka vätskan. Efter en första tveksam
smutt lapade han med glädje i sig av resten av drycken, som visade sig vara
både maltigt söt och fyllig. Sedan den dagen rullade bryggarna på Kulmbacher ut
några fat bocköl under särskilt kalla nätter för att sedan samla ihop vätskan
som bildades. Sant eller inte – det har i alla fall gett oss en säregen och
värmande dryck.

Kulmbachers Eisbock räknas som den första isbocken (foto: beerfm.com).


Det vi vet är att
isbockens
styrka kommer av att det fryses ner
i slutet av mognadsprocessen. Som vi kanske minns från skolan så fryser vatten
före alkohol, vilket gör att bryggaren kan plocka upp iskristaller från den
iskalla drycken i bryggtanken. I samband med den proceduren förlorar ölet cirka
sju-tio procent av sitt vatteninnehåll. Resultatet blir att koncentrationen av
alkohol ökar, oftast till runt 10 procent ABV. Det finns dock isbockar som är
mycket starkare. Som medlem av bockfamiljen har isbocken samma karaktäristiska
drag som sina släktingar, fast mycket mer av allt. De är mycket starkare,
maltigare och ännu lenare än dubbelbockarna. En isbock har en stamvörtstyrka på minst 22 procent, medan den för
en vanlig bock är minst 16 procent och för en dubbelbock minst 18 procent.

Aventinus Weizen-Eisbock finns i Systembolagets beställningssortiment (foto: totallybeer.com).


Den som dricker en
isbock
kommer garanterat att känna av alkoholen i smaken, men med en ganska avrundad
och värmande eftersmak. Vissa säger att en riktig kraftfull isbock dricks bäst
som man gör med sherry, portvin eller madeira. De ska i alla fall inte drickas
i för stora klunkar. Isbockar är ofta lageröl, men kan också göras som veteöl
som då kallas Weizeneisbock.


Några av de bästa
isbockarna:

Schneider Weisse
Aventinus Weizen-Eisbock
Kulmbacher Eisbock
Faust
Holzfassgereifter Eisbock
Bauhöfer Ulmer
Mauritius Eisbock
Freigeist Mango
Unchained
Schneider
Weisse Tap X Mein Eisbock Barrique
Bierfabrik Rummelsnuffs Kraftbock
Kaufbeuren D’r Eisheilige Eisbock Cuvée
Hachenburger Selection No. 04 Ice-Bock
Schorschbräu Schorschbock 31%
(Det sistnämnda är alltså alkoholhalten!)