Eisbock – eller isbock – är ett extra starkt bocköl som passar bra så här under den kalla årstiden. Proceduren med att frysa öl kommer från Tyskland, även om det är svårt att säga exakt hur och när ölstilen kom till. Enligt legenden var det dock genom en bryggeridrängs misstag.

Enligt många finns ursprunget till isbocken att hitta hos det bayerska bryggeriet Kulmbacher, som ska ha bryggt sin första eisbock 1890. Legenden säger att en bryggardräng skulle rulla tunnor med bocköl från bryggeriet till lagringskällaren en kall vinterdag. Han var dock så trött att han lämnade kvar tunnorna ute över den iskalla natten. När bryggeriarbetarna kom tillbaka nästa dag såg de att tunnorna hade spruckit och att ölet var fruset. De trodde att allt bocköl var förstört, men vid en närmare titt såg de att små pölar av en mörk vätska hade samlats i mitten av varje fat. Bryggmästaren beordrade drängen som ställt faten ute att som straff dricka vätskan. Efter en första tveksam smutt lapade han med glädje i sig av resten av drycken, som visade sig vara både maltigt söt och fyllig. Sedan den dagen rullade bryggarna på Kulmbacher ut några fat bocköl under särskilt kalla nätter för att sedan samla ihop vätskan som bildades. Sant eller inte – det har i alla fall gett oss en säregen och värmande dryck.

Kulmbachers Eisbock räknas som den första isbocken (foto: beerfm.com).

Det vi vet är att isbockens styrka kommer av att det fryses ner i slutet av mognadsprocessen. Som vi kanske minns från skolan så fryser vatten före alkohol, vilket gör att bryggaren kan plocka upp iskristaller från den iskalla drycken i bryggtanken. I samband med den proceduren förlorar ölet cirka sju till tio procent av sitt vatteninnehåll. Resultatet blir att koncentrationen av alkohol ökar, oftast till runt 10 procent ABV. Det finns dock isbockar som är mycket starkare. Som medlem av bockfamiljen har isbocken samma karaktäristiska drag som sina släktingar, fast mycket mer av allt. De är mycket starkare, maltigare och ännu lenare än dubbelbockarna. En isbock har en stamvörtstyrka på minst 22 procent, medan den för en vanlig bock är minst 16 procent och för en dubbelbock minst 18 procent.

Aventinus Weizen-Eisbock finns i Systembolagets beställningssortiment (foto: totallybeer.com).

Den som dricker en isbock kommer garanterat att känna av alkoholen i smaken, men med en ganska avrundad och värmande eftersmak. Vissa säger att en riktig kraftfull isbock dricks bäst som man gör med sherry, portvin eller madeira. De ska i alla fall inte drickas i för stora klunkar. Isbockar är ofta lageröl, men kan också göras som veteöl som då kallas weizeneisbock.

Några av de bästa isbockarna:
Schneider Weisse Aventinus Weizen-Eisbock
Kulmbacher Eisbock
Faust Holzfassgereifter Eisbock
Bauhöfer Ulmer Mauritius Eisbock
Freigeist Mango Unchained
Schneider Weisse Tap X Mein Eisbock Barrique
Bierfabrik Rummelsnuffs Kraftbock
Kaufbeuren D’r Eisheilige Eisbock Cuvée
Hachenburger Selection No. 04 Ice-Bock
Schorschbräu Schorschbock 31%
(Det sistnämnda är alltså alkoholhalten!)