Ägarna till Brauerei Flügge har via sina sociala medier meddelat att de lägger ner verksamheten. Alla avlösande kriser har blivit för mycket för hantverksbryggeriet, som inom kort lämnar sina lokaler i Frankfurts utkanter.

Brauerei Flügge startades i början av 2018 av Dominik Pietsch och Joachim Amrhein. De första två åren gick allt enligt planerna, i alla fall så pass planenligt som det kan gå när två personer som aldrig på allvar varit involverade i bryggeribranschen slår sig samman och startar ett hantverksbryggeri i Tyskland. Redan från början bestämde man sig för att bryggeriet skulle gå mot strömmen och helt strunta i tradition och gamla renhetslagar.

Dominik Pietsch och Joachim Amrhein startade Brauerei Flügge 2018 (foto: Peter Jülich).

Det var när coronapandemin slog till 2020 som det började bli tufft för de två bryggarna. Genom att vidta vissa åtgärder lyckades man dock hålla sig flytande genom den krisen. Kriget i Ukraina med påföljande energikris och prisstegringar har dock blivit för mycket för Flügge, som sett priserna höjas på i princip allt från råvaror och transporter till el och förpackningar. Samtidigt har försäljningen sjunkit kraftigt, skriver Flügge-duon på Facebook.

Även om beslutet att lägga ner var svårt att fatta så var det till sist den enda utvägen, enligt Pietsch och Amrhein, som menar att man vänt på alla stenar. Bryggeriet kommer fortsätta leverera sina öl till butiker och återförsäljare och sälja det via sin webbshop tills lagret är slut. Den 4 februari har man öppet för en sista fabriksförsäljning på bryggeriet utanför Frankfurt. Brauerei Flügge har fått flera utmärkelser för sina öl och har även utsetts till Hessens bästa bryggeri vid flera tillfällen, bland annat av Ratebeers användare.