För tredje gången slår sig nu frankiska Brauerei Kundmüller samman med amerikanska Fat Heads Brewery för att brygga ett samarbetsöl. Den här gången handlar det om en session-ipa.

I slutet av förra året mötte Brauerei Kundmüllers, även känt som Weiherer, ägare Roland och Oswald Kundmüller upp Ohio-bryggeriet Fat Heads Brewerys bryggmästare Matt Cole i frankiska Weiher. Detta var första gången de träffades i verkliga livet sedan coronapandemin bröt ut 2020, men tredje gången de skulle brygga ett öl tillsammans. Receptet hade de tagit fram i förväg via regelbundna e-postutbyten.

Roland Kundmüller, Matt Cole och Oswald Kundmüller har samarbetat för tredje gången (foto: Brauerei Kundmüller).

Det hela resulterade i en session-ipa med namnet Grischbeerla, som har en stor och fruktig smak från humlesorterna Sultana, Cascade, Cashmere, Sabro och Cryopop. Det två bryggerierna har inte heller sparat på malten, utan använt såväl pilsner- som vete-, havre- och Carahellmalt. I ölets doft och smak återfinns både ananas och melon, tillsammans med en aning kokos. Namnet är för övrigt en lek med det frankiska ordet ”Grischberla”, som betyder ”liten varelse” vilket väl speglar ölets alkoholhalt på 4,5 procent.

Namnet Grischbeerla är en lek med det frankiska ordet för ”liten varelse” (foto: Brauerei Kundmüller).

Grischbeerla finns i ett initialt skede att köpa i välsorterade tyska dryckesbutiker, i Kundmüllers bryggeributik och direkt från fat på bryggeripuben i Weiher. Tidigare samarbeten mellan de två bryggerierna har resulterat i ipan Hopferla (7,5 procent ABV), med inte mindre än sju humle- och fem maltsorter, och dubbel-ipan Imperial IPA på mäktiga 9,0 procent.

Källa: About Drinks