Fredag den 24 februari släpper Systembolaget två tyska öl i sitt tillfälliga sortiment. Vi får bland annat bekanta oss med ett egenartat öl från Berlin – särskilt bryggt för Sverige – och en tungviktare från Bayern. Det sistnämnda lär dock lämna ett visst hål i köparens plånbok.

Det ena av de två öl som släpps i tillfälligt sortiment på fredag är en berliner weisse med svensk touch från Berlinbryggeriet Schneeeule. Ölet är speciellt framtaget för att fira ettårsjubileet av samarbetet mellan bryggeriet och den svenska leverantören Brill & Co. Det har fått namnet Elise och beskrivs som en ”Berliner Stockholm Weisse”, smaksatt med anis och fänkål. Detta ger ölet en lätt lakritssmak vid sidan av lite fruktighet och den klassiska berliner weisse-syrligheten.

Schneeeule Elise är speciellt framtagen för Sverige (foto: Brill & Co).

Schneeeule grundades av Ulrike Genz, som har ett extra gott öga till den historiska ölstilen berliner weisse. Napoleon lär ha kallat den säregna stilen för ”Nordens champagne”. Det är ett ofiltrerat veteöl, med en syrlighet som kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. Schneeeule försöker komma så nära den ursprungliga stilen som möjligt genom att använda historiska jäststammar som hittats i gamla flaskor.

Fakta Schneeeule Elise
Stil: Berliner weisse
Alkoholhalt: 5,2 %
Producent: Schneeeule Brauerei
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 44,90 kr (136,06 kr/l)

Det andra ölet i släppet är en tung pjäs från ett bryggeri som varit med i småsläppen förr – Fraugruber Craft Brewing i Gundelfingen. Denna gång handlar det om deras Phantom Lord, en imperial stout som lagrats på bourbonfat från destilleriet Heaven Hill i Kentucky. Det är en nattsvart skapelse med doft av bourbon, kakao och rostad malt. I smaken finns choklad, farinsocker och russin, tillsammans med en viss ekighet från fatlagringen. Men smakar det så kostar det; närmare 200 kronor får vi vara beredda att lägga upp för en halvlitersflaska.

Phantom Lord från Fraugruber dyker också upp på fredag (foto: Hop Craft Beer).

Bakom namnet Fraugruber döljer sig de två vännerna Matthias Gruber och Enzo Frauenschuh, som förenats i sin passion för kvalitet, passion och en ständig drivkraft att pröva nya saker. De två bryggarna producerar sedan 2017 sina öl i bayerska Gundelfingen an der Donau i det som tidigare var Camba Bavarias upplevelsecentrum Camba Old Factory.

Fakta Fraugruber Phantom Lord
Stil: Imperial stout
Alkoholhalt: 13,8 %
Producent: Fraugruber Craft Brewing
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 199,90 kr (399,80 kr/l)