45 tyska bryggerier har försvunnit sedan coronapandemin startade. Det motsvarar en minskning med tre procent sedan 2019. Tyskland kan dock fortfarande ståta med att vara det största ölbryggarlandet i Europa.

2019 fanns det 1 552 bryggerier i Tyskland. I slutet av 2022 var det 1 507 kvar, enligt siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis. I Bayern har 24 bryggerier lagt ned sedan 2019, vilket gör det södra förbundslandet till det mest nedläggningsdrabbade. Därefter följer Nordrhein-Westfalen och Hessen med fjorton respektive tio nedlagda bryggerier under perioden. I Schleswig-Holstein har dock antalet bryggerier ökat, medan antalet är oförändrat i Baden-Württemberg och Niedersachsen, skriver det tyska bryggeriförbundet DBB i ett pressmeddelande.

Coronapandemi, energikris och stigande priser slår hårt mot Tysklands bryggerier (Adobe Stock/gannamartysheva).

Antalet bryggerier i Tyskland ökade med drygt 270 stycken från millennieskiftet till 2019, enligt DBB. Coronapandemins månadslånga nedstängningar av restauranger och andra uteställen, tillsammans med tusentals inställda evenemang, drabbade dock ölbranschen hårt. Någon ände på eländet verkar inte heller vara inom synhåll; efter att coronapandemin klingat av har världen istället drabbats av krig, energikris och skenande inflation, vilket sätter ytterligare press på redan hårt prövade bryggerier.

Tyskland kan dock fortfarande titulera sig som den största bryggarnationen i Europa med en årlig försäljning på cirka 8,8 miljarder liter öl (exklusive alkoholfria ölsorter). Tvåa på listan är Ryssland med 8,2 miljarder liter (2021), följt av Storbritannien, Polen och Spanien med ungefär 3,8 miljarder liter vardera. Globalt återfinns Tyskland på femte plats på en lista som toppas av Kina, som med 36 miljarder liter per år är världens största ölproducent. Därefter kommer USA med 20,4 miljarder liter, Brasilien med 14,3 miljarder liter och Mexiko med 13,5 miljarder liter.