Nyhetssläpp på Systembolaget har den senaste tiden också inneburit nya tyska öl. Den 17 mars är inget undantag. Då släpps ett bayerskt öl som visserligen inte är nytt på systemhyllorna men väl till namn och utseende.

En vecka efter Ayingers vetebock är det dags för ytterligare ett prisbelönt veteöl att gästspela i Systembolagets tillfälliga sortiment. Heller Weissbierbock från Brauerei Bischofshof i Regensburg är inte heller en helt ny bekantskap, utan har tidigare figurerat på systemhyllorna som Altvater. Förutom att namnet ändrats har även justeringar gjorts av etiketten, som nu går i samma stil som på bryggeriets övriga öl.

Bischofshofs ljusa vetebock kommer tillbaka till Systembolaget den 17 mars (foto: Systembolaget).

Det rör sig alltså om en weizenbock, det vill säga ett lite starkare veteöl, som både värmer och piggar upp i den (hittills) något kyliga våren. Banan och kryddnejlika är smaker som ofta nämns i veteölssammanhang och dessa återfinns även här. Men vi hittar också honung, aprikos och andra söta frukter i såväl doft som smak. Alkoholen märks av, men inte alls på ett störande sätt.

På Brauerei Bischofshofs etiketter står årtalet 1649, vilket var det år då ett bryggeri grundades intill domen i Regensburg av ärkebiskopen Wihelm Graf von Wartenberg. Det är dock året 1852 som får anses vara starten för det bryggeri vi känner i dag. 1908 börjar man bygga dagens bryggeri i västra delarna av Regensburg. 1973 blir Klosterbrauerei Weltenburg en del av Bischofshof. I dag brygger Brauerei Bischofshof elva sorters öl under ledning av bryggmästarna Maximilian Vincenti och Andreas König. Verksamheten styrs av vd Till Hedrich.

Fakta Bischofshof Heller Weissbierbock
Stil: Ljus vetebock
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtsstyrka: 16,0 %
Producent: Brauerei Bischofshof
Leverantör: Anno 1953 AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 32,60 kr (65,20 kr/l)