Dryckesfontäner har under lång tid släckt många människors törst med friskt dricksvatten på torg, gator och andra offentliga platser. I Krautheim i bayerska Unterfranken har man en alldeles egen variant, som vid speciella tillfällen förser byborna med öl från det lokala bryggeriet.

I den lilla byn Krautheim utanför Volkach i Unterfranken har det funnits en dryckesfontän sedan förra sommaren. Men istället för att bara bjuda på vatten, kan den även servera törstiga bybor lokalproducerad öl. Fontänen skapades som en del av en större upprustning av byn efter en idé från en lokal arbetsgrupp. Fontänbygget är också ett sätt att uppmärksamma den 350-åriga bryggeritraditionen i Krautheim, rapporterar nordbayern.de.

I den lilla bayerska byn Krautheim kan invånarna släcka törsten i sin egen ölfontän (foto: krautheim.online).

I vanliga fall rinner det bara vatten ur fontänen, men vid speciella tillfällen går det även att koppla på ett ölfat och hälla upp den gyllene drycken via fontänens kran. Det första tillfället att avnjuta ölet blir den 14 maj, därefter finns planer på att sätta igång ölfontänen den 3 juni samt den 1 och 25 augusti. Fler datum kan dock tillkomma, säger byns talesperson Dieter Söllner. Ölet kommer från det lokala Brauerei Düll och det kommer att kosta mellan tre och fyra euro att ta sig ett smakprov.