I takt med att efterfrågan på Weihenstephans underjästa öl ökar närmar sig bryggeriet sakteliga gränsen för hur mycket öl man kan lagra. Lösningen blir att bygga en ny kombikällare. Det första spadtaget togs den 17 mars.

Underjästa ölstilar som helles blir alltmer populära i Tyskland. Det faktum att dessa öl i snitt måste lagras dubbelt så länge som överjästa ölsorter, innebär dock vissa utmaningar för bryggerierna. Ett bryggeri som märker av detta är Weihenstephan, ofta kallat världens äldsta bryggeri. I takt med att allt fler konsumenter efterfrågar deras underjästa öl, har lagringskapaciteten på Weihenstephaner Berg i det närmaste nått sin gräns. En lösning på problemet hade varit att lagra ölen kortare tid, vilket dock innebär sämre kvalitet och därför inte är något tänkbart alternativ för bryggeriet. 

Weihenstephan bygger ut för att klara den ökade efterfrågan på underjästa ölsorter (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Istället kommer man utöka kapacitet genom att installera 24 nya lagringstankar, som rymmer mellan 640 och 1 040 hektoliter. Dessutom kommer jäsnings- och lagringskällaren att utökas och användas för såväl bryggeriets underjästa- som överjästa öl. I det första steget installeras tre små och fyra stora trycktankar, liksom fyra kombitankar och en tank för gammal jäst. I samma veva byter man ut sju gamla trycktankar från 1970-talet.

Första spadtaget för den nya kombikällaren togs den 17 mars (foto: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan).

Bygget av Weihenstephans nya kombikällare kostar 9,5 miljoner euro och fullt utbyggd kommer den ha en kapacitet på cirka 650 000 hektoliter. Installation av de nya tankarna är planerad till hösten i år och invigning sker under våren 2024. En extra finess blir den provningsstation som byggs intill källaren, där bryggarna kan testa kvaliteten på sin öl.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Enligt de flesta grundades det år 1040 som ett klosterbryggeri drivet av benediktinmunkar. Klostrets ölbryggningstradition lär dock gå ända tillbaka till 700-talet. Sedan 1803 ägs bryggeriet av förbundslandet Bayern, men drivs som vilket kommersiellt bryggeri som helst. Dagens namn fick bryggeriet dock först 1921. Bryggeriet har i dag drygt 180 anställda. I sortimentet finns i dagsläget sexton ölsorter, varav två är helt alkoholfria.

Källa: About Drinks