Enligt det bayerska bryggeriförbundet drabbar ökade produktionskostnader alla bryggerier i förbundslandet – inte minst dem i München. Som en följd av detta lär ölen bli dyrare.

Vid sin årliga pressträff i februari presenterade det bayerska bryggeriförbundet siffror som inte är någon rolig läsning för alla ölälskare. Precis som i andra delar av Tyskland brottas Bayerns bryggerier med kraftigt ökade kostnader på allt från malt och humle till glasflaskor och etiketter. Detta gör att fristatens bryggerier är under enorm press, trots att den totala ölförsäljningen ökade under 2022. Att detta kommer att påverka ölpriserna är närmast ofrånkomligt, sa bryggeriförbundets ordförande Georg Schneider i samband med pressträffen.

Den som dricker öl från München lär få räkna med högre priser framöver (foto: Bayerische Brauerbund).

Om det senare påståendet verkligen stämmer är något som Münchentidningen Abendzeitung vill ta reda på och har därför kontaktat ett antal större bryggerier i den bayerska huvudstaden. Det klassiska bryggeriet Hofbräu planerar att höja priserna med fyra procent under det första kvartalet i år, enligt en talesperson, som menar att åtgärden är ”oundviklig”. Mellanstora Giesinger Bräu har å sin sida redan justerat sina priser; från den 1 februari kostar en flaska öl fem eurocent mer, vilket blir en euro per back. Jättekoncernen AB Inbev, som bland annat äger Spaten och Löwenbräu, vill inte uppge några siffror. Enligt en talesperson står man väl rustade, men att kostnadsökningarna givetvis även påverkar dem.

Fotnot: Augustiner Bräu och Paulaner Brauerei Gruppe, som även äger Hacker-Pschorr, har inte svarat på tidningens frågor. Även här tror dock det bayerska bryggeriförbundet att det kommer bli aktuellt med prishöjningar.