Statistik visar att en femtedel av alla tolv- och trettonåringar i Tyskland har provat alkohol. Nu vill Bayerns hälsominister Klaus Holetschek avskaffa möjligheten för någon under sexton år att dricka alkohol på krogen, även om det sker i målsmans sällskap.

I Tyskland får ungdomar i åldrarna fjorton till sexton år dricka öl och vin på krogen i målsmans sällskap. Den möjligheten vill Bayerns hälsominister Klaus Holetschek (CSU) nu ta bort, vilket han tillkännagav under sitt öppningstal under tyska Anonyma Alkoholisters landsmöte i München förra veckan, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Bayerns hälsominister vill inte att någon under sexton år dricker alkohol på krogen (foto: Colourbox.de).

Statistik från det tyska centret för hälsoupplysning BZGA visar att alkoholkonsumtion är vanlig bland unga i Tyskland. 2021 års siffror visar att en femtedel av alla tolv- och trettonåringar någon gång provat alkohol. Nästan en femtedel av alla sexton- och sjuttonåringar dricker alkohol regelbundet, vilket här betyder varje vecka.

Bayerns regering arbetar hårt för att vuxna ska dricka ansvarsfullt. För de yngre handlar det främst om att informera om riskerna med alkohol, för att på så sätt skjuta fram ungdomarnas alkoholdebut så mycket som möjligt, menar Klaus Holetschek. Han hänvisar också till den lagstiftning som finns för att skydda ungdomar, men menar även att Tysklands cirka 1 200 självhjälpsgrupper spelar en viktig roll som komplement till den offentliga vården för att höja trösklarna.