Krögaren Constantin Wahl och Kuffler Gruppe ger en närmare 600 år gammal Münchenkrog nytt liv. Det gamla Sterneckerbräu kommer dock inte återfå sitt tidigare namn av historiska skäl.

Det är 66 år sedan som det som en gång hette Sterneckerbräu i hörnet av Tal 38 och Sterneckerstrasse i Münchens gamla stad fungerade som restaurang. Nu får dock ett av stadens tyngst historiskt belastade uteställen nytt liv genom krögarna Constantin Wahl samt Stephan och Sebastian Kuffler. Wahl, som tillsammans med Peter Kinner redan driver krogen Tegernseer Tal i centrala München, har hyrt lokalerna för att omvandla dem till en modern bayersk restaurang – ett arbete som beräknas pågå i två år. Några bygglovsansökningar har dock ännu inte lämnats in, skriver Süddeutsche Zeitung.

Fastigheten på Tal 38 uppfördes mellan 1901 och 1902 och inrymde en gång nazistpartiets klubblokal (foto: Wikipedia).

Vad den nya restaurangen ska heta är heller inte bestämt. Klart är att den inte kommer återfå sitt gamla namn Sterneckerbräu, något som har sina förklaringar i den mörkare delen av Münchens historia. Restaurangen omnämns första gången 1434 och inrymde från 1575 det lilla Sterneckerbryggeriet. Från 1919 fungerade den dessutom som klubblokal för Tyska arbetarpartiet, Deutsche Arbeiterpartei (DAP), som senare blev Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP) – mer känt som nazistpartiet. Det var på Sterneckerbräu som Adolf Hitler deltog i sitt första partimöte, några dagar innan han blev medlem i DAP. I november 1933 öppnade nazistpartiet dessutom ett museum i lokalerna. 

Själva byggnaden, som uppfördesmellan 1901 och 1902 åt bryggeriägaren Joseph Höcherl av byggfirman Heilmann & Littmann, klarade sig ironiskt nog från andra världskrigets intensiva bombningar. Restaurangen på bottenvåningen stängde 1957 och lokalerna omvandlades till affärer; på senare tid har de inrymt en sängbutik och en datoraffär. Men nu ska alltså de 600 kvadratmetrarna i gatuplanet tillsammans med 300 kvadratmeter i källaren åter förvandlas till en modern Münchenrestaurang, något Constantin Wahl själv kallar ”en ny klassiker för Münchenborna”.