Aldrig tidigare har tyska bryggerier sålt så mycket öl till Ryssland under perioden januari till mars som under 2023.

Under första kvartalet i år exporterades närmare 550 000 hektoliter öl från Tyskland till Ryssland. Detta kan jämföras med samma period 2019, året innan coronapandemin, då den tyska ölexporten till Ryssland uppgick till 275 000 hektoliter. 2021 exporterades cirka 350 000 hektoliter och i fjol, året då Ryssland invaderade Ukraina, landade den tyska exporten på närmare 400 000 hektoliter första kvartalet. Exporten till Ryssland sjönk visserligen kraftigt i april 2022, men hade återhämtat sig igen till augusti. Detta rapporterar Inside Beer, som analyserat siffror från den tyska statistikmyndigheten Destatis.

Den tyska ölexporten till Ryssland slog nytt rekord under första kvartalet 2023 (foto: Ulleo/Pixabay).

Med årets resultat för första kvartalet stärker Ryssland sin position som tyska bryggeriers näst största exportmarknad. Före ligger bara Italien, som tog emot knappa 760 000 hektoliter öl från Tyskland under årets tre första månader. Ordentligt akterseglat på tredje plats med cirka 430 000 hektoliter återfinns Kina, som inte lyckats upprätthålla den höga importen av tysk öl från 2019.