I år är det femtio år sedan den första Lidl-butiken öppnade i Tyskland. Det firar man med ett rejält lågpris på såväl öl som energidryck. Denna vecka kan Lidls tyska kunder köpa pilsner för 22 eurocent styck.

I Tyskland säljs denna vecka 33-centilitersburkar med Lidls egenproducerade Perlenbacher Premium Pils med femtio procents jubileumsrabatt. Det innebär att priset för en burk öl för första gången är lägre än burkpanten, som är 25 eurocent. Det samma gäller 25 centiliter av lågpriskedjans energidryck Kong Strong, som säljs för 19 eurocent burken. Med tanke på att en burk kostar cirka tretton eurocent att köpa in och att paketering och frakt tillkommer, täcker priset knappast dryckernas produktionskostnad. Detta kanske till viss del vägs upp av att kunderna samtidigt kan köpa matchande shorts, tröjor och gymnastikskor för att uppmärksamma jubileet, skriver Getränke News.

Denna vecka kostar en burk Perlenbacher Pils 22 eurocent på Lidl i Tyskland (foto: Lidl).

Grunden till dagens Lidl är en livsmedelsgrossistfirma som startade 1930 i Ludwigshafen. Det var också i samma stad som den första Lidl-butiken öppnade 1973. Femton år senare fanns det 460 butiker i Tyskland och ytterligare ett år senare inleddes kedjans internationella expansion med en etablering i Frankrike. 2003 öppnade Lidl sin första butik i Sverige och i dagsläget finns kedjan på 204 platser från Trelleborg i söder till Boden i norr.