Bayern är till stor del förknippat med sitt öl och sin ”Gemütlichkeit”. Förbundslandet erbjuder också många möjligheter för den som vill djupdyka i den gyllene dryckens och dess ingrediensers historia.

Snart stundar semester för många och kanske blir det en tripp till Tyskland. Här är några tips på intressanta ölmuseer i Bayern för den som vill lära sig mer om förbundslandets öl och bryggerier.

Deutschen Hopfenmuseum, Wolnzach
Den som är intresserad av hur och var humle odlas, och dess resa från kotte till öl, beger sig med fördel till området Hallertau. Bland de enorma humleodlingarna finns det tyska humlemuseet, Deutschen Hopfenmuseum i Wolnzach, som är byggt med en humleodling som förebild. Här får besökarna en spännande inblick i humlens kulturhistoria fram till i dag.
Webbplats: www.hopfenmuseum.de

På Deutschen Hopfenmuseum handlar allt om humle (foto: landpixel.de).

Hopfen Bier Gut, Spalt
På museet Hopfen Bier Gut i Spalt handlar också mycket om humle. Under medeltiden upptäcktes att jorden i Mittelfranken lämpade sig mycket bättre för att odla humle än vin och sedan dess har ölet stått i fokus. Spannmålsmagasinet från 1457 i centrala Spalt är den mest imponerande, icke-kyrkliga, byggnaden i hela regionen. I dag inrymmer den ett 1 200 kvadratmeter stort museum, där besökarna kan se hur öl bryggs och få sig historien om stadens bryggerier till livs. Det interaktiva och moderna museet tilldelades det bayerska museipriset 2017.
Webbplats: hopfenbiergut.de

Humle och Spalts bryggerihistoria står i fokus på Hopfen Bier Gut (foto: Spalter Bier).

Bayerisches Brauereimuseum, Kulmbach
Vägen från kornmalt till färdigt öl illustreras tydligt på det bayerska bryggerimuseet i Kulmbacher Mönchshof. På 3 000 kvadratmeter får besökarna följa alla steg, från humle- och kornskörd, via odlare, mältare och bryggare, tills att det färdiga ölet hälls på fat eller flaska. Här avhandlas även andra ämnen, som öl som produkt, ölkultur genom historien och öl i annonser. Museet inrymmer dessutom ett litet bryggeri, där man får se hur ölbryggning går till rent praktiskt och på slutet även smaka det färdiga resultatet.
Webbplats: kulmbacher-moenchshof.de/bayerisches-brauereimuseum-kulmbach

På det bayerska bryggerimuseet avhandlas många ämnen som rör öl (foto: Bayerisches Brauereimuseum).

Bayreuther Katakomben, Bayreuth
I Bayreuths katakomber handlar det mindre om ölbryggning och mer om lagring. Besökarna får gå ner för en trappa till en fascinerande stenkällare. Innan de moderna kylmöjligheternas intåg på 1870-talet, var det de långa stenkorridorerna som utgjorde det bästa och kallaste stället att lagra stadens öl på. I dag har de historiska källarvalven förvandlats till utställningslokal för en flera sekler lång bryggerihistoria.
Webbplats: bayreuther-bier.de/willkommen-bei-freunden

I Bayreuth kan en tur i underjorden ge intressanta fakta om öllagring (foto: Bayreuther Bierbrauerei).

Fränkisches Freilandmuseum, Bad Windsheim
Detta friluftsmuseum i Mittelfranken har två historiska bryggerier som fortfarande används. Varje år runt det tyska ölets dag den 23 april drar man igång det äldsta bryggeriet i världen som fortfarande är i drift.
Webbplats: freilandmuseum.de

I Bad Windsheim finns världens äldsta bryggeri som fortfarande används (foto: bad-windsheim.de).

Många andra bayerska bryggerier har också egna bryggerier i olika storlekar där de visar upp sina verksamheter. På www.der-bierfinder.de går det att söka efter fler spännande ölupplevelser i Bayern.

Källa: Bayerisches Brauerbund