Det tyska livsmedels- och jordbruksdepartementet har belönat tolv bryggerier med utmärkelsen Bundesehrenpreis 2023. Detta är den högsta kvalitetsutmärkelsen ett tyskt bryggeri kan få.

De tolv pristagarna har fått högsta betyg i tester som utförts av den ideella jordbruksorganisationen DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). I år var det drygt 700 olika öl från 130 tyska bryggerier som testades. Vinnarna fick ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni under den tyska bryggardagen i Berlin förra veckan.

Tolv tyska bryggerier har tilldelats Bundesehrenpreis för sin höga kvalitet (foto: DLG/Felix Holland).

Den högsta utmärkelsen, Bundesehrenpreis i guld, och titeln Årets bryggeri 2023 gick till det familjeägda Brauerei Ustersbach i Bayern, som fick det överlag bästa testresultatet. Deras bryggmästare Wolfgang Dahnke utsågs dessutom till Årets bryggmästare 2023. Bundesehrenpreis i silver gick i sin tur till Schlossbrauerei Maxlrain i Tuntenhausen, även det i Bayern.

Övriga pristagare är:

Prisutdelare var Tysklands livsmedels- och jordbruksminister Cem Özdemir (Grüne). I sitt tal uttryckte han sin beundran för landets många högkvalitativa öl, som blivit berömda över hela världen. Han sa också att tyska bryggerier är viktiga delar av de regionala värdekedjorna på såväl landsbygden som i städerna, där de står för ekonomisk styrka, arbetstillfällen, stabilitet och framsteg.

Bundesehrenpreis delas varje år ut till de tolv bästa tyska bryggerierna i DLG:s kvalitetstester. Bland de vinnande bryggerierna finns flera små och medelstora företag, som visar stor skicklighet, tekniskt kunnande och är goda representanter för bryggerinäringen. Deras verksamheter har granskats noggrant av experter inom flera områden. Testerna omfattar bland annat alkoholinnehåll, smakstabilitet, hållbarhetstid, stamvörtstyrka, mikrobiologi, skumstabilitet, färg och grumlighet.

Källa: DLG