Det klassiska tjeckiska bryggeriet Budějovický Budvar gör gemensam sak med Berlinbryggeriet Brlo. Tillsammans har de bryggt ölet Ok, Czech som kommer att säljas i starkt begränsad mängd.

Med ölet Ok, Czech stryker Brlo ett sedan lång tid eftersträvat samarbete från sin checklista – eller tjeck-lista om man så vill. Ölet har bryggts i Berlin av Brlos bryggmästare Michael Lembke och hans kollega Adam Brož från Budějovický Budvar. Resultatet är ett tjeckiskinspirerat lageröl på 4,6 procent, där huvudrollen spelas av humlesorterna Perle från Tyskland och Saaz från Tjeckien. Dessa ackompanjeras av tysk malt i form av Röhn, münchner, Spitz och surmalt. Till jäsningen används Budvars originaljäststam från 1895.

Ok, Czech har bryggts med såväl tyska som tjeckiska ingredienser (foto: Brlo).

Ok, Czech släpps i juli 2023 på 33-centilitersflaskor och i trettiolitersfat, som går att hitta i utvalda barer och dryckesbutiker i Berlin, på Brlos egna restauranger samt i de båda bryggeriernas webbshoppar. Lanseringen kommer bland annat att ske genom en omfattande kampanj i sociala medier, som bland annat omfattar en filmserie i tre delar på Youtube.

Det nya samarbetsölet släpps i starkt begränsad mängd under juli (foto: Brlo).

Brlo grundades 2014 av Katharina Kurz, Christian Laase och bryggmästaren Michael Lembke. 2016 anslöt även kocken Ben Pommer, som fungerar som vd och ansvarig för Brlos restaurangkoncept Brlo Brwhouse, Brlo im Kadewe och Kaschk by Brlo. Bryggeriet ligger i Berlinstadsdelen Kreuzberg. I Sverige har vi fått bekanta oss med deras produkter vid flera tillfällen, senast i juni i år då deras Next Round dök upp i Systembolagets fasta sortiment.

Budějovický Budvar, ofta kallat Tjeckiens nationalbryggeri eftersom det är statligt ägt, grundades 1895 i České Budějovice (Budweis på tyska). Bryggeriets flaggskepp Budejovicky Original Czech Lager exporteras till drygt sjuttio länder, där Tyskland är den största marknaden. Budvar har en lång tradition av att samarbeta med andra bryggerier, men Ok, Czech är det första lageröl som i samarbete bryggts utanför Tjeckien för den tyska marknaden.

Källa: About Drinks