Fyra gånger om året uppdaterar Systembolaget sitt fasta sortiment och den 1 juni är det dags igen. Från allas vårt favoritölland Tyskland kommer inte mindre än fyra nyheter, varav en klassiker i ny kostym.

Första spännande nyheten den 1 juni kommer från Homburg i Saarland och Karlsberg Brauerei. Det handlar om den burkförpackade varianten av deras Vollmundiges Helles, alltså ett ljust lageröl passande för den ljusa årstiden. Doften är stiltypisk med inslag av malt, bröd och lite jäst. I smaken återkommer malten och brödet tillsammans med en gnutta humle. På det hela taget ett aningen tunt men lättdrucket öl med rena smaker. Karlsberg Brauerei grundades i Homburg 1878 och fick sitt namn efter ett närliggande slott. Utanför Tyskland säljs bryggeriets öl under namnet Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg.

Karlsbergs helles landar i fasta sortimentet den 1 juni (foto: Systembolaget).

Fakta Karlsbräu Vollmundiges Helles
Stil: Helles
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,4 %
Beska: 17 IBU
Producent: Karlsberg Brauerei
Leverantör: Sabels Dryckeshandel AB
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 18,90 kr (37,80 kr/l)

Burköl blir det även härnäst, men då i form av en gammal bekant. Det är det klassiska Münchenölet Franziskaner Hefeweizen, numera ägt och bryggt av AB Inbev, som hällts i halvliterstora aluminiumbehållare, perfekta att ta med på sommarens utflykter. Gissar att de flesta som gillar tysk öl (och många andra också) redan druckit detta öl, som på flaska sålts av Systembolaget sedan 1994. Här handlar det om klassiska weissbieraromer av banan, torkad frukt, kryddnejlika och ljust bröd. Somrigt, gott, klassiskt!

Ett klassiskt öl kommer till Systembolaget i ny förpackning (foto: Systembolaget).

Fakta Franziskaner Hefeweizen
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Beska: 12 IBU
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu
Leverantör: AB Inbev Sweden
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Den 1 juni är även Pfungstädter Brauerei tillbaka på systemhyllorna. Det under lång tid nedläggningshotade bryggeriet (läs mer på flera ställen på bloggen) kommer denna gång med sin Edel-Pils, ett öl som varit med förr. Detta är en pilsner som doftar friskt av malt och citrus. Smaken är något syrlig, men med en sötaktig maltighet tillsammans med en aning gräs och örter. Eftersmaken har den för stilen typiska torrheten. Även detta en trevlig skapelse att förgylla den varma årstiden med.

Pfungstädters Edel-Pils har varit med på systemhyllorna förr (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Pfungstädter Edel-Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,0 %
Producent: Pfungstädter Brauerei
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 21,90 kr (43,80 kr/l)

Vi avrundar junisläppet med något riktigt somrigt och törstsläckande, nämligen en radler kallad Next Round från Berlinbryggeriet Brlo. Det handlar alltså om en ölblandning, i detta fall är det apelsinsaft som utgör ölets motpart. Detta ger en svalkande dryck för stranden, altanen eller trädens skugga. I doft och smak återfinns, föga förvånande, apelsin, men även örter, ljust bröd och honung. Ett lite alkoholsvagare alternativ för sommarens många festligheter. Brlo grundades 2014 av Katharina Kurz, Christian Laase och bryggmästaren Michael Lembke. 2016 anslöt även kocken Ben Pommer, som fungerar som vd och ansvarig för Brlos restaurangkoncept. Bryggeriet ligger i Berlinstadsdelen Kreuzberg.

Brlo har producerat och levererat många öl genom åren (foto: Brlo).

Fakta Brlo Next Round Orange Radler
Stil: Radler
Alkoholhalt: 3,6 %
Producent: Brlo Braukunst Berlin
Leverantör: Moestue & Cask AB
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)