Vi har väntat ett par månader på att Systembolaget ska släppa nya öl från Tyskland, men den 11 augusti är det äntligen dags. Då får vi bland annat stifta bekantskap med en skapelse från ett av Kölns äldsta bryggerier.

Kölsch är en ölstil som inte dyker upp så ofta på Systembolaget. Det är dock precis vad som väntar på fredag. Då släpps nämligen Sünner Kölsch, som bryggs av Brauerei zur Malzmühle i Köln. Vi bjuds här på ett gyllengult öl med en mild maltdoft, som även innehåller en fläkt av citrus. I smaken återfinns samma malt- och citrustoner med ett lätt, torrt humlesting på slutet. Kölsch är ett överjäst öl (ale) som dock lagras kallt, vilket ger det en frisk lagerkaraktär. Stilen är skyddad av EU, vilket innebär att den måste bryggas i Köln med omnejd för att få kallas kölsch.

Den 1 januari 2022 tog Brauerei zur Malzmühle över Sünner inklusive produktionen av dess fem öl- och flera spritsorter. Sünner Brauerei grundades redan 1830 och var fram till sammangåendet det äldsta ännu verksamma bryggeriet i Köln. Malzmühle grundades 1858 och brygger i dag öl under namnet Mühlen Kölsch.

Sünner Kölsch kommer från ett av Kölns äldsta bryggerier (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Sünner Kölsch
Stil: Kölsch
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Producent: Brauerei zur Malzmühle Schwartz
Leverantör: Solera Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,50 kr (59,00 kr/l)

Släppets andra nyhet kommer från det mångfaldigt prisbelönta bryggeriet Alpirsbacher Klosterbräu i Baden-Württemberg. Det handlar om deras Kloster Zwickel, ett ofiltrerat och opastöriserat lageröl med historiska anor. Namnet kommer från det redskap, Zwickelhahn, med vilket bryggarna brukade ta upp öl ur tunnorna. Färgen är ljust gyllene och i doften hittar vi jäst, vitt bröd, citronskal och gräs. Smaken är mild med bara en aning beska i avslutningen.

Alpirsbacher Klosterbräu ägs av Carl Glauner, som är fjärde generationens bryggare. Han är barnbarnsbarn till Johann Gottfried Glauner, som köpte bryggeriet 1877 och återupplivade bryggeriverksamheten från ett benediktinkloster från 1000-talet. 1880 överfördes företaget till Carl Albert Glauner och 1906 bytte man till dagens bryggerinamn.

En zwickel från det prisbelönta Alpirsbacher dyker upp den 11 augusti (foto: Niclas Samuelsson).

Fakta Kloster Zwickel
Stil: Zwickel/kellerbier
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Beska: 21 IBU
Producent: Alpirsbacher Klosterbräu
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)