Kölschbryggeriet Malzmühle tar över konkurrenten Sünner från och med den 1 januari 2022. Affären innebär att Kölns två äldsta bryggerier blir ett. I samband med sammangåendet flyttar också Malzmühle sin produktion till stadsdelen Kalk.

Att Brauerei zur Malzmühle flyttar sin produktion från Heumarkt till Sünners anläggning i Kalk beror bland annat på att den tekniska utrustningen och större kapaciteten där ger bättre förutsättningar för såväl ölbryggning som spritdestillering. På så sätt menar Malzmühles två vd:ar Melanie Schwartz och Michael Rosenbaum att man ger de två varumärkena optimala förutsättningar att utvecklas även framöver. Till Getränke News säger de att det finns stor tillväxtpotential för båda märkena de kommande åren, trots hård konkurrens.

Brauerei zur Malzmühlen kommer efter årsskiftet att brygga sin öl i Sünners anläggning i Kölnstadsdelen Kalk (foto: Shutterstock/Sergey Yakunichev).

Malzmühles ledning umgicks tidigare med planer på att bygga ett nytt bryggeri i stadsdelen Lövenich, eftersom man nått taket för sin produktionskapacitet i Heumarkt. De planerna skrinlades dock när man istället inledde samtal om att ta över Sünner Brauerei, som drabbats hårt av nedstängningarna av restauranger och andra uteställen under coronapandemin. Bryggeriet hade dock problem att hänga med i konkurrensen redan innan pandemin på grund av stigande priser på energi och råvaror.

Brauerei zur Malzmühle startade 1858 och brygger i dag öl under namnet Mühlen Kölsch. Sünner Brauerei grundades redan 1830 och är därmed det äldsta ännu verksamma bryggeriet i Köln. Förutom kölsch brygger man i dag fem andra ölprodukter samt tillverkar flera olika spritsorter. Malzmühle kommer även efter övertagandet att sälja Sünners öl- och spritprodukter, liksom deras lemonadmärke Kölsches Wasser. De nya ägarna kommer även att ta över Sünners befintliga personal samt deras restaurang Sünner Keller & Biergarten.