Fredagen den 18 augusti blir en högtidsdag för älskare av öl från Bamberg i allmänhet och Schlenkerla i synnerhet. Då släpper Systembolaget två av bryggeriets mest omtyckta öl i tillfälligt sortiment – det ena betydligt rökigare än det andra.

Sensommaren och den tidiga hösten har på många sätt blivit synonymt med att Systembolaget släpper öl från Schlenkerla. Detta år är inget undantag. På fredag kommer först och främst Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Detta är Bambergbryggeriets kanske mest klassiska rököl, bryggt med deras originalrökmalt. Doften bjuder på charkuterier, kol och rostad malt. Smaken är i sin tur rökig, kryddig, brödig och maltig. Som vi lärt oss vi det här laget handlar det om ett fylligt öl för den som gillar det kraftfullt rökiga.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen är det kanske mest klassiska av bryggeriets rököl (foto: Flickr/Gordon C).

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Stil: Rökmärzen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtsstyrka: 13,5 %
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Beska: 30 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Det andra ölet i släppet är knappt rökigt alls. Det mycket populära Helles Lagerbier har dock lätt rökiga toner, trots att det inte är ett rököl i egentlig bemärkelse. Den rök som ändå kan anas kommer från att ölet kokas i samma kopparkärl och jäses med samma jäst som de historiska rökölen. I doften hittar vi istället främst humle, malt och en viss gräsighet, medan smaken är aningen söt med inslag av malt och aska. Humlen som används är bayersk aromahumle från området runt Nürnberg.

Schlenkerlas Helles är inte ett rököl i sig, även om en viss rökighet kan anas (foto: Mons Cheesemongers).

Fakta Helles Schlenkerla Lagerbier
Alkoholhalt: 4,3 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna är Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.