Kommande fredag är en stor nyhetsdag med släpp i flera sortiment på Systembolaget. I såväl det tillfälliga som i det fasta sortimentet dyker det upp öl från Tyskland.

I det tillfälliga sortiment som släpps den 1 september får vi återstifta bekantskapen med det mycket produktiva Berlinbryggeriet Fuerst Wiacek. Den här gången har de slagit sig samman med brittiska Verdant Brewing Co för att brygga en dubbel-NEIPA med namnet Hopsicle. Som namnet antyder handlar det mesta om humle i denna dubbelt torrhumlade brygd, där man använt humlesorterna citra, mouteka och galaxy. Detta ger ett öl med en mycket blommig doft och en söt smak av tropiska frukter och en kryddig bärighet. Samtidigt märks det att det inte snålats på malten heller.

Resultatet av Fuerst Wiaceks samarbete med Verdant Brewing kommer till Systembolaget den 1 september (foto: Fuerst Wiacek).

Fuerst Wiacek grundades i Berlin 2016 och har snabbt blivit ett av de populäraste bryggerierna i den tyska huvudstaden. Bryggeriet har fått namn efter grundarna och bryggarna Georg Fürst och Lukasz Wiacek. De beskriver sig själva som äventyrare, som tycker om att experimentera och lära sig om nya ingredienser och tillverkningssätt. Verdant Brewing Co grundades 2015 av Adam Robertson och James Goulding och är baserat i Penryn i grevskapet Cornwall.

Fakta Fuerst Wiacek Verdant Hopsicle
Stil: Dubbel-NEIPA
Alkoholhalt: 8,0 %
Producent: Fuerst Wiacek
Leverantör: Brill & Co AB
Förpackning: Burk, 44 cl
Pris: 64,90 kr (147,50 kr/l)

I det fasta sortimentet har vi ett öl som alla Tysklandsvänner lär ha koll på. Spaten München/Münchner Hell har funnits på Systembolaget i halvlitersflaskor i närmare 25 år. Nu kommer ölet även i lika stora burkar. I övrigt känner vi igen det klassiska ljusa Münchenölet med sin maltiga doft och smak, med inslag av ljust bröd, aprikos, örter, honung och halm.

Spaten München har funnits länge på flaska på Systembolaget men kommer nu även på burk (foto: AB Inbev).

Spaten räknas som ett av de äldsta bryggerierna i München; det omnämns redan i dokument från 1397. När Gabriel Sedlmayr tar över bryggeriet 1807 är det Münchens minsta, men sextio år senare är det störst i stan. 1922 går Spaten samman med Franziskaner-Bräu och når sjuttio år senare en produktion på en miljon hektoliter. 1997 slås Spaten-Franziskaner samman med Löwenbräu till Spaten-Löwenbräu-Gruppe, som 2003 säljs till det som ska bli AB Inbev.

Fakta Spaten München
Stil: Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 21 IBU
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu
Leverantör: AB Inbev Sweden
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 20,90 kr (41,80 kr/l)