Humleföretaget Barth Haas har tillsammans med det tyska sällskapet för humleforskning tagit fram nya humlesorter som bättre tål torka. Nu har de för första gången använts i ölbryggning på Brauerei Rittmayer i Franken.

I spåren av ändrade väderförhållanden står bryggerier och humleodlare inför en utmaning att hitta humlesorter som bättre klarar extremväder. Humlespecialisterna Barth Haas och Sällskapet för humleforskning (GFH) i Wolnzach har utvecklat humlesorter som bättre klarar långa torrperioder. Dessa har Brauerei Rittmayer i bayerska Hallerndorf nu använt för att skapa ett öl för framtiden. Ölet har passande nog fått namnet Beer for future och är ett ljust öl på 4,9 procent alkohol. Receptet har utvecklats i Barth Haas testbryggeri i Nürnberg innan det skickats till Rittmayer för produktion i större skala, skriver Getränke News.

Brauerei Rittmayer och Barth Haas har bryggt ett öl för framtiden tillsammans (foto: Adobe Stock/Firn).

Eftersom de nya humlesorterna har en något annorlunda smak- och doftprofil än traditionella sorter, måste de öl där de används bryggas på ett annat sätt. Bryggarna har fått tänka om inom alla områden, från bryggeriteknik till val av råvaror. Målet har dock varit att brygga ett traditionellt öl och därför har man använt Rittmayer Landbier Hell som utgångspunkt. Vid sidan av de framtidssäkrade varianterna av humlesorterna titan, mandarina bavaria, callista och en ny sort från humleforskningscentret i Hüll, har man dessutom använt en ny maltsort från mälteriet Ireks i Kulmbach. Denna är också mycket robust och klarar torka bra.

Ölet Beer for future når den tyska marknaden i slutet av september. Redan nu går det dock att köpa direkt från Brauerei Rittmayer. Smakprov kommer också erbjudas i Barth Haas monter under mässan Braubeviale i Nürnberg 28-30 november.