Efter tre veckors nyhetssläpp på Systembolaget utan tyska öl är det på fredag dags igen. Det öl som då landar på hyllorna har varit med förr och är en stil som passar bra till årstiden.

Ölet i fråga kommer från Brauerie Nothhaft i Marktredwitz i Oberfranken. Det heter Märzen Strandgold och gjorde sitt första besök på Systembolaget för drygt ett år sedan. Här vi ett aningen grumligt, gyllene öl med doft av malt, gräs, karamell och bröd. I smaken återfinns vid sidan av malten en behaglig humlighet, karamell och lite citrus, samtidigt som alkoholen slår igenom en aning.

Fredagen den 29 september kommer Nothhafts märzen tillbaka till systemhyllorna (foto: Niclas Samuelsson).

Ölstilen märzen har sitt ursprung i medeltidens Bayern. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. Enligt en bayersk bryggarlag från 1553 fick öl endast bryggas mellan 29 september och 23 april. Det öl som bryggdes i mars förvarades i svala källare och skulle räcka över hela sommaren. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under 1800-talet som ölet kunde bryggas året om.

Brauerei Nothhaft är ett familjeägt bryggeri som grundades 1882 i Marktredwitz i Bayern. De producerar öl i klassiska tyska stilar, i låga temperaturer och med karaktäristiskt lokalt källvatten. Ledorden är tradition, småskalighet och kvalitet.

Fakta Nothhaft Märzen Strandgold
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %
Producent: Brauerei Nothhaft
Leverantör: Beer Deer AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)