Försäljningssiffrorna fortsätter att peka rakt nedåt för tyska bryggerier. En ovanligt kall start på augusti innebar att ölförsäljningen sjönk med 11,5 procent jämfört med samma månad förra året.

Under augusti i år sålde tyska bryggerier och dryckesåterförsäljare cirka 7,8 miljoner hektoliter öl. Sammanlagt under årets första åtta månader har ölförsäljningen uppgått till 57,9 miljoner hektoliter öl, vilket är en minskning med 4,1 procent jämfört med samma period förra året. Exporten gick ännu sämre under augusti 2023 och uppgick till 1,3 miljoner hektoliter – en minskning med 13,5 procent jämfört med augusti 2022.

Den tyska ölförsäljningen minskade med 11,5 procent under augusti 2023 jämfört med samma månad i fjol.

Extra dåligt gick försäljningen till länder utanför EU, som minskade med 21,6 procent. Exporten till länder innanför EU minskade med något mer måttliga 6,5 procent. Ölblandningar sålde också sämre än förra året och landade på 405 076 hektoliter (-26,9 procent). Allt detta enligt siffror från Tysklands statistikmyndighet Destatis, som dock inte inkluderar alkoholfri öl, andra maltdrycker eller öl importerad från länder utanför EU.

En titt på försäljningssiffrorna för respektive förbundsland är inte mer uppiggande. Under augusti 2023 var det bara bryggerierna i Sachsen-Anhalt som kunde visa en försäljningsökning jämfört med samma månad i fjol (+6,5 procent). I övrigt är det bara minus, med störst tapp i Thüringen och Hessen (-28,3 respektive -28,0 procent). Därefter följer Mecklenburg-Vorpommern (-20,5 procent), Niedersachsen/Bremen (-19,0 procent), Rheinland-Pfalz/Saarland (-18,6 procent), Schleswig-Holstein/Hamburg (-17,7 procent) och Baden-Württemberg (-15,0 procent). Ensiffriga förlustsiffror blev det i Bayern (-9,1 procent), Berlin/Brandenburg (-8,2 procent), Sachsen (-7,9 procent) och Nordrhein-Westfalen (-6,1 procent).