I mars 1894 blev Spaten det första Münchenbryggeriet att brygga ett ljust öl i så kallad Pilsenstil. Det i år 130-årsjubilerande ölmärket var först dock inte tänkt för bayrarna.

När Spaten började bryggas fraktades allt öl till norra Tyskland. Det var först 1895 som bryggeriet blev först med att introducera den ljusa münchner helles-stilen på sin hemmamarknad. Vid den tiden dracks det i princip bara mörk öl i den bayerska huvudstaden, något som snabbt ändrade sig när andra bryggerier följde Spatens exempel. Det ljusa ölets succé var ett faktum och redan 1909 började Spaten exporteras till Amerika.

I dagarna firar Spaten Münchner Hell sitt 130-årsjubileum (foto: AB Inbev Deutschland).

I dag är Spaten ett av de snabbast växande ölen av hellestyp och kan hittas i stora delar av världen, från Västeuropa och USA till Japan och Nya Zeeland. På senare år har även alkoholsvagare varianter av ölet ökat i popularitet, inte minst tack vare förbättrade tillverkningsmetoder och en växande hälsotrend. År 2025 är målet att var femte såld Spaten ska ha lägre alkoholhalt eller vara helt alkoholfri, skriver ägarkoncernen AB Inbev i ett pressmeddelande.

Spaten räknas som ett av de äldsta bryggerierna i München; det omnämns redan i dokument från 1397. När Gabriel Sedlmayr tar över bryggeriet 1807 är det Münchens minsta, men sextio år senare är det störst i stan. 1922 går Spaten samman med Franziskaner-Bräu och når sjuttio år senare en produktion på en miljon hektoliter. 1997 slås Spaten-Franziskaner samman med Löwenbräu och blir Spaten-Löwenbräu-Gruppe, som 2003 säljs till det som ska bli AB Inbev.