Sedan den 1 april är det under vissa omständigheter lagligt att röka cannabis på offentliga platser i Tyskland. Den som besöker Hofbräuhaus ölträdgård i München får dock hålla sig till öl även i fortsättningen – något som också gäller på fler uteställen.

De cannabisanvändare som hoppas kunna avnjuta en joint på något av Münchens ölställen får tänka om. Allt fler restauranger i Bayern förbjuder nämligen cannabisbruk i sina uteserveringar och ölträdgårdar. Senast i raden är berömda Hofbräuhaus i Münchens gamla stadskärna. Den klassiska restaurangen ägs av förbundslandet Bayern, som vill göra bruket av cannabis så oattraktivt som möjligt. ”Bayern kommer inte bli cannabisrökarnas paradis. Vi kommer att tillämpa lagen restriktivt”, säger ministerpresident Markus Söder (CSU) till tidningen Bild.

Besökare på Hofbräuhaus får hålla sig till öl även i fortsättningen (foto: Hofbräuhaus München).

Flera andra stora ölträdgårdar i München går också på Hofbräuhaus linje. Bland de som förbjuder cannabisrökning på sina serveringar finns Königliche Hirschgarten, Augustiner-Keller, Hofbräukeller och Paulaner am Nockherberg. Flera av dem anger skydd av barn och unga som ett skäl till förbud; Hofbräuhaus ligger 100 meter från en förskola, medan såväl Hirschgarten som Nockherberg har lekplatser inom eller nära sina ölträdgårdar. Bayerns styrande uppmuntrar nu fler krögare att begränsa cannabisrökning i sina ölträdgårdar och överväger även ett förbud i Münchens stora stadspark Englischer Garten, som man också äger.

Allt fler av Bayerns restauranger meddelar att de förbjuder cannabis på sina uteserveringar (foto: Shutterstock).

Enligt officiella siffror använder cirka sju miljoner tyskar cannabis regelbundet. Den lagändring som trädde i kraft 1 april innebär att cannabis stryks från listan över förbjudna substanser. Vuxna tyskar får nu ha upp till tre plantor hemma samt bära med sig upp till 25 gram cannabis. I ett senare skede ska tyskar över arton år även kunna köpa cannabis i licensierade klubbar. Det är dock förbjudet att röka marijuana i närheten av barn och unga under arton år. I Bayern kan den som ändå gör detta få böta upp till 1 000 euro.