200-årsfirande Veltins står inför ett nytt ledarskap. Vid årsskiftet avgår Susanne Veltins som vd efter trettio år. Hon kvarstår dock som ensam aktieägare i företaget. I kulisserna väntar nu den sjätte generationen Veltins på att ta över.

Förutom Susanne Veltins lämnar även Michael Huber C. & A. Veltins vid årsskiftet, efter 29 år som särskild representant med övergripande ansvar för bryggeriets drift. Hans uppgifter tas istället över av Volker Kuhl, som arbetat inom bryggeriet sedan 1995. I skrivande stund är det dock oklart vad hans yrkestitel blir, skriver Getränke News.

Vid årsskiftet slutar Susanne Veltins som vd efter trettio år på posten (foto: C. & A. Veltins).

Redan nu står dock nästa generation Veltins, den sjätte i ordningen, redo att ta större ansvar. Susanne Veltins syskonbarn Fabian Veltins är sedan 2022 auktoriserad representant i bryggeriet och har i den rollen lärt känna alla delar av verksamheten. Vilken hans roll blir i framtiden är dock fortfarande öppet. Fabian Veltins har fått sin affärsutbildning hos Hofbräu P. Josef Früh i Köln och har även utbildat sig till brygg- och maltmästare hos Doemens. Han har även arbetat för Radeberger Gruppe och för spanska bryggerikoncernen Mahou-San Miguel.

Fabian Veltins är sjätte generation i familjen att ta en ledande position i bryggeriet (foto: C. & A. Veltins).

I dag är Veltins en av Tysklands största bryggerikoncerner. Verksamheten startade dock i liten skala 1824, när Franz Kramer öppnade sitt Gasthausbrauerei i Grevenstein i Nordrhein-Westfalen. 1852 togs bryggeriet över av Clemens Veltins, som 1893 överlät verksamheten till tvillingarna Carl och Anton. Det är också efter dem som det officiella namnet C. & A. Veltins kommer. 1994 blev Susanne Veltins den femte generationen i familjen att leda bryggeriet.