Det tyska ölets dag firas traditionsenligt den 23 april varje år. I München brukar det innebära festival och att det bayerska bryggeriförbundet bjuder på gratis öl. I år sätter dock en ovanligt kall april käppar i hjulet.

Det är för kallt i München för att dricka öl och festa. Det tycker i alla fall det bayerska bryggeriförbundet, som meddelar att det i år inte blir någon festival för att fira det tyska ölets dag den 23 april. Det är första gången sedan festligheterna startade 1996 som de ställs in på grund av vädret. Hugade festivalbesökare går därmed miste om 1 000 liter gratis öl, som brukar fördelas från en så kallad ölfontän (Bierbrunnen), skriver Süddeutsche Zeitung.

Den kalla våren stoppar firandet av det tyska ölets dag i München (foto: Bayerischer Brauerbund).

Enligt väderleksprognoserna ska det bli max fem grader varmt och snöfall under festdagen. Under de förutsättningarna finns det ingen mening med att anordna en utomhusfestival, enligt det bayerska bryggeriförbundets vd Lothar Ebbertz. Han menar att människor knappast gladeligen kommer vilja träffas över en kall öl för att fira den tyska renhetslagens födelse när närmast vinterliknande förhållanden råder.

Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas den 23 april eftersom det var på detta datum år 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.