Femtio år efter att han stal en ölsejdel från Hofbräuhaus i München skickar den amerikanske mannen en ursäkt till det berömda ölhuset. Med brevet följer också en frivillig straffavgift.

Att ölsejdlar försvinner från Hofbräuhaus i München är inget nytt. Många är de turister som låtit de klassiska enlitersmuggarna försvinna ner i ryggsäcken eller under jackan. Att förövarna ger sig till känna är dock mindre vanligt, men nu har det hänt igen. En numera pensionerad man i den amerikanska delstaten Wyoming har i ett brev till Hofbräuhaus erkänt och bett om ursäkt för att han stal en keramiksejdel från restaurangen i samband med ett besök där 1972, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Den typ av sejdel som den amerikanske mannen fick med sig hem används numera endast av ölhusets stamgäster (foto: Hofbräuhaus München).

I brevet bifogar mannen även en 50-dollarssedel som en frivillig bot. Han skriver att han tror att pengarna täcker kostnaden för sejdeln och ber restaurangen förlåta hans taktlöshet. Till sitt försvar påpekar han att han vid tillfället bara var en ”dum collegeelev”. Brevet togs emot med glädje bland personalen på Hofbräuhaus, som uppger att de gamla keramikkärlen på inga vägar är värda femtio dollar. Mannens pengar kommer istället användas till att köpa skolväskor till behövande barn. I sitt tackbrev skickade Hofbräuhaus med en ölpollett och en inbjudan till mannen att ta en öl i München vid tillfälle.

Hur många ölsejdlar som årligen försvinner från Hofbräuhaus är en välbevarad hemlighet. Om någon ertappas med en stulen sejdel blir denne fråntagen sin trofé och hänvisas istället vänligen till souveniraffären intill. Den typ av keramiksejdlar som mannen fick med sig hem används inte längre på Hofbräuhaus; de ersattes med glassejdlar i samband med sommar-OS i München 1972. I dag är det endast de cirka 3 500 officiella stamgästerna som har egna keramikmuggar. Av dessa har 616 sina sejdlar inlåsta i särskilda fack på restaurangen.

Vad har hänt med den amerikanske pensionärens stulna sejdel? Enligt uppgift står den fortfarande i mannens hem i Wyoming. Huruvida han fortfarande dricker öl ur den är dock oklart.