Kulmbacher Gruppe ökade sin försäljning med 0,3 procent under 2023 jämfört med året innan. Man går därmed åt ett annat håll än den generella ölförsäljningen i Tyskland som sjönk med 4,5 procent under fjolåret.

Enligt Kulmbacher Gruppes nyligen presenterade årsredovisning sålde bryggerigruppen 1,4 procent mer öl under 2023 jämfört med året innan. Totalt sålde dryckeskoncernen 3,6 miljoner hektoliter i fjol. I pengar räknat ökade försäljningen med 7,9 procent och uppgick till 282 miljoner euro, skriver Getränke News.

Återigen är det märket Mönchshof som starkast bidrar till att dra upp siffrorna. Mest ökade försäljningen av den ljusa lagern Hell (+9,5 procent) och den alkoholfria Natur Radler (+12,6 procent). Bryggeriet avslöjar inte försäljningssiffror för enskilda ölmärken, men enligt uppgift ska det ha sålts 1,2 miljoner hektoliter Mönchshofprodukter förra året.

Kulmbacher Gruppe fortsätter att gå bättre än den tyska ölmarknaden i stort (foto: Kulmbacher Gruppe).

Men även flaggskeppsmärket Kulmbacher bidrar till framgången med en försäljningsökning på 8,0 procent. Bäst gick det för Kulmbacher Pils, som med en ökning på 6,6 procent går bättre än den tyska pilsnermarknaden, som minskade med 4,3 procent 2023. Koncernens alkoholfria öl ökade i sin tur med 9,1 procent. Totalt står alkoholfria öl och ölblandningar för 10,1 procent av Kulmbachers totala försäljning.

Kulmbacher Brauerei grundades 1846 som Reichelbräu av Johann Reichel, Johann Scheiding och Johann Hübner. Redan 1895 blir bryggeriet ett aktiebolag. Dagens företagskonstruktion uppstod 1996 och i dag marknadsför man de egna märkena Kulmbacher, Mönchshof, EKU och Kapuziner Weissbier. En av de största aktieägarna är numera Paulaner Gruppe.