“Glänsande ljust och fint bubblande som champagne” – så beskrevs den nya ölstil som utvecklades av Edelweissbrauerei Farny för hundra år sedan. Framgångarna för det klara veteölet kristallweizen tog fart i svallvågorna efter första världskriget.

I början av 1920-talet bryggdes det mest mörka och jästgrumliga öl i Ravensburgregionen i Baden-Württemberg, hembygd för veteölsbryggeriet Edelweissbrauerei Farny. Bryggeriet hade påverkats kraftigt av första världskriget och för att få det på fötter igen experimenterade ägaren Oskar Farny och bryggmästaren Wilhelm Zeitler med olika ölstilar. Till sistfick man fram ett ljust veteöl som var mycket bubbligare och friskare än de malttunga konkurrenterna. Dessutom var det helt klart och fritt från jäst.

Elmer Bentele är den som i dag styr bryggeriverksamheten med tillhörande hotell och krog på Hofgut (foto: Edelweissbrauerei Farny).

Exakt vilken dag genombrottet gjordes var okänt tills ordföranden i familjen Farnys stiftelse hittade ett brev skrivet av Oskar Farny till hans fru i samband med deras sjunde bröllopsdag. I brevet, som är daterat den 11 juli 1924, går bland annat att läsa: ”I går fyllde vi 115 backar med veteöl som, från den första till den sista flaskan, var bubblande ljust”. Det finns inte några äldre dokument som nämner händelsen, så den nya ölstilens födelsedag anses alltså vara den 10 juli 1924.

När Oskar Farny tog det nya ölet till universitetet i Weihenstephan konstaterade professorerna att det var ett mycket speciellt öl, ”glänsande ljust i färgen och fint bubblande som champagne”. Detta gav också upphov till ölstilens ursprungliga namn: Champagne-Weizen. Under 1960-talet blev det dock förbjudet att använda namnet Champagne om något annat än produkter från den franska regionen, så namnet på ölstilen ändrades helt sonika till Kristall-Weizen.

Farny Kristall-Weizen är i dag Edelweissbrauerei Farnys bästsäljare och står för cirka fyrtio procent av bryggeriets produktion (foto: Edelweissbrauerei Farny).

Andra veteölsbryggerier hade först svårt att ta nymodigheten på allvar – de trodde inte att ett veteöl utan jäst hade några chanser att lyckas. Det klara, ljusa veteölet blev dock mycket populärt bland öldrickarna. I dag utgör Farny Kristall-Weizen ungefär fyrtio procent av Edelweissbrauerei Farnys totala produktion. Bryggeriet är också det enda som gör en alkoholsvagare variant (Leicht) av ölet och som dessutom säljer kristallweizen i 33-centilitersflaskor under namnet Pfiff.

Grunden till Edelweissbraurei Farny lades 1833, då krögaren Konrad Kugel fick tillstånd att bygga ett bryggeri på gården Hofgut Dürren i Kissleg i Baden-Württemberg. 1856 hamnade verksamheten i familjen Farnys ägo genom giftermål och i dag ägs den av stiftelsen Oskar und Elisabeth Farny-Stiftung, grundad 1983. Bryggeriet sysselsätter 55 personer, varav fem lärlingar, och producerar cirka 100 000 hektoliter öl per år. Ölen går att hitta i drygt 500 restauranger och 350 butiker i södra Tyskland.

Läs mer: Brunnenbräu Bier-Blog