Giesinger bygger ut med hjälp av folket
Det unga Münchenbryggeriet Giesinger Bräu behöver bygga ut sin bryggeripub. På önskelistan står bland annat en scen för musikframträdanden. För att kunna förverkliga planerna har man gått ut i en crowdfounding-kampanj med målet att samla in minst 20 000 euro innan den 22 september. Hittills har det kommit in närmare 17 000 euro från totalt 55 givare. Det ser gänget bakom Giesinger som tillräckligt för att kunna börja bygga. I oktober drar därför ombyggnaden igång med stort kalas.


Giesinger samlar in pengar till en ny scen (foto: Giesinger Bräu).

Premiär för omtalad stout
Efter många turer är Camba Bavarias mjölkstout – eller Sweet Stout – äntligen klar för servering. Premiären sker med en tap takeover på Cambas egna Tap-House i München i morgon den 18 augusti. Därmed är en tvåårig väntan och ett byråkratiskt debacle över, som bland annat tvingat Cambas bryggare att åka till Österrike för att kunna brygga sin stout. Läs mer i Nyhetssvep 20 juni.


Martin Simions arbete i Österrike har gett resultat (foto: Camba Bavaria).

Två nyheter från Rheinhessen
Lagom till att oktoberfestsäsongen drar igång, kommer Mainzbaserade Rheinhessen Bräu med årets Festbier. Det är en välbalanserad och bärnstensfärgad Märzen, med en alkoholhalt på 5,5 procent och en stamvörtstyrka på 13,5 procent. Ölet släpps till försäljning den 31 augusti och säljs så länge lagret räcker. Tidigare har bryggeriet presenterat ett nytt specialöl i form av Dunkles Weizenbier, det vill säga ett mörkt veteöl. Ölet är bryggt med Hallertauer Hüll Melon-humle samt Karamell amber- och Special X-malt. Alkoholhalt 4,8 procent och stamvörtstyrka 12,6 procent.


Rheinhessen utökar sitt sortiment med två öl (foto: Rheinhessen Bräu).

Humle i fokus under senasommaren
Juli till september är det högsäsong i Hallertau – världens största humleodlingsområde. Just nu pågår Hallertauer Hopfen- und Bierwochen, där det bjuds på ett varierat program kring humleodling och ölbryggning. Bland mycket annat erbjuder restaurangerna kreativa maträtter som tillagats med öl, ibland i kombination med ölprovning. På menyerna finns ofta den traditionella humleplockarrätten Hallertauer Hopfenzupfermahl – nudelsoppa som serveras tillsammans med fläskstek och potatissallad. Fram till dess att humleplockningen börjar om ett par veckor, finns det goda möjligheter att lära sig mer om ”det gröna guldet”.


Nu kretsar allt kring humle i Hallertau (foto: schleppe.at).

Ny sajt om förnuftigt drickande
Det tyska bryggarförbundet (Deutscher Brauer-Bund) har länge drivit kampanjen ”Bier bewusst geniessen”, som handlar om att öl ska avnjutas medvetet och ansvarsfullt. Nu lanserar förbundet kampanjens omgjorda internetsajt på www.bierbewusstgeniessen.de. Den nya sidan har gjorts tydligare och mer modern, och innehåller nu betydligt mer information och tips om hur man dricker öl på ett förnuftigt sätt.