Tyskarnas nyfunna vurm för bayerska traditioner i allmänhet och ljus bayersk lager (helles) i allmänhet har uppmuntrat flera storbryggerier i norra och västra Tyskland att starta restauranger med bayersk inriktning. På senare år har Krombacher och Bitburger försökt ta marknadsandelar från de bayerska bryggerierna. Framgångarna har dock uteblivit.

I januari 2022öppnade Krombacher, som sedan 2020 är delägare i bayerska Starnberger Brauhaus, restaurangen Starnberger Alm i Köln. Trots ett bra läge på Heumarkt uteblev gästerna, framför allt eftersom de tyckte att stället saknade genuin bayersk atmosfär. I januari i år lades verksamheten därför ner. På Münchenbryggeriet Augustiners Kölnrestaurang, som också öppnade på Heumarkt senare samma år, var det dock fullt hus redan från början. Nyligen öppnade Krombacher dock en ny Starnbergerrestaurang, denna gång i Frankfurt. Det återstår att se om lärdomarna från Köln leder till större framgångar här, skriver Getränke News.

Starnberger Alm i Köln sades sakna genuin bayersk atmosfär (foto: Apeiron).

Försommaren 2021 öppnade Bitburger i sintur det veteölsinriktade Benediktiner Weissbräuhaus i Giessen i Hessen. Restaurangen drevs i Bitburgers egen regi och kompletterade två andra Benediktinerrestauranger, som drevs av externa krögare i en form av franchiseavtal i Dortmund och Attendorn. Resultatet blev dock lika nedslående; i mitten av 2023 stängdes restaurangen i Giessen och de två andra krögarna har ansökt om konkurs. Bitburger har dock inte gett upp konceptet med bayerska restauranger och för några veckor sedan öppnade ett nytt Benediktinerställe, som drivs av en lokal dryckesåterförsäljare i Willingen i norra Hessen. Även här återstår det att se hur det går, men något som talar emot satsningen är att vintersportorten Willingen redan har många ställen med inspiration från Alperna.

Benediktiner Weissbräuhaus i Giessen fick stänga efter bara två år (foto: Wikipedia/Tilman).

Bryggerier som Augustiner, Paulaner och Hofbräu behöver inte bekymra sig om sådana saker. De kända Münchenbryggerierna har drivit sina restauranger på hemmaplan under lång tid och har med framgång gradvis implementerat sina koncept på andra orter. Augustiner har under många år drivit ett ställe i sachsiska Dresden, medan Hofbräu gjort succé i nordtyska metropoler som Berlin och Hamburg. Paulaner expanderar också stadigt och har nyligen öppnat ett ställe i Mannheim. Ett starkt varumärke verkar alltså inte räcka för att bryggerier ska lyckas med bayerska restaurangkoncept. Det krävs också en genuin koppling till Bayern och dess traditioner för att skapa autenticitet och väcka rätt känslor hos besökarna.

Trots den DDR-aktiga omgivningen har Hofbräu drivit sin Berlinrestaurang med framgång under många år (foto: Hofbräu Berlin).