Bayersk öl och mat har blivit populär och berömd världen över. I Köln har det dock sett lite annorlunda ut. De lokalpatriotiska kölnarna har vördat sin överjästa specialitet kölsch, som dominerat fatölsmarknaden sedan 1970-talet. Nu vill två bayerska bryggerier ändra på det.

Det slog ner som en mindre bomb i Nordrhein-Westfalen när nyheten kom att de två traditionella bayerska bryggerierna Starnberger Brauhaus och Augustinerbräu avser etablera sig i delstatshuvudstaden Köln. Starnberger, med minoritetsägaren Krombacher i ryggen, är redan först ut med sin Starnberger Alm på Heumarkt i Kölns gamla stadsdel. Till hösten kommer även det klassiska Münchenbryggeriet Augustinerbräu etablera sig i samma område, rapporterar Getränke News.

Starnberger Brauhaus har redan tagit upp kampen med kölschbryggerierna med sin Starnberger Alm (foto: Apeiron).

Syftet är givetvis att rida på det bayerska ölets goda rykte och ta del av den ökande marknaden för det ljusa lagerölet helles. Pilsnertunga Krombacher försökte ta sig in i det segmentet redan 2014 med sin Krombacher Hell, som dock inte blev någon succé. Istället köpte man in sig i det 2016 etablerade Starnberger Brauhaus, som också fick storbryggeriets hjälp att bygga ett nytt bryggeri vid Starnbergsjön. Etableringen av Starnberger Alm kan också ses som en förberedelse för ytterligare expansion. Om konceptet fungerar i Köln lär det fungera på flera ställen, resonerar man.

Redan 2010 etablerade sig Augustinerbräu på Gendarmenmarkt i Berlin (foto: Tripadvisor).

Att mångas bayerska favoritbryggeri Augustinerbräu också tänker etablera sig i Köln är möjligen ett ännu hårdare slag mot de redan hårt prövade kölschbryggerierna. I sociala medier florerar redan inlägg i stil med ”Äntligen kommer det finnas bra öl i Köln” eller ”Ett fantastiskt öl i mitt tycke”. Augustiner skrev kontrakt på en ny lokal vid Heumarkt redan hösten 2021, men det lär dröja till sensommaren eller hösten i år innan verksamheten är igång. Konceptet blir troligen samma som det som framgångsrikt redan används på Augustiners ställen i Berlin och Dresden, där bayerska delikatesser delar meny med lokala specialiteter.