Sommaren är en perfekt tid för ölrelaterade aktiviteter. För den som planerar en resa till Tyskland är det nog intressant att veta var dessa äger rum.

Den 3-9 juli är München staden som gäller. Då arrangeras Münchner Bierinseln för fjärde gången. Då finns det möjlighet att med hjälp av ölkännare få veta på vilka platser i staden det finns extra bra öl att köpa eller dricka. Guidade turer kombineras med provsmakningar på utvalda ställen. Initiativet startade 2013 och har förutom München också ägt rum i Berlin och Hamburg. I samband med tidigare Bierinseln har även en guide till den bästa ölen getts ut.

Förra årets Bierinseln lockade många nyfikna besökare (foto: biergartler.de).

Münchens småbryggerier bjuder in till nattsudd
Avrunda Münchenbesöket den 9 juli med Lange Nacht der Brauereien. Giesinger Bräu bjuder då in ett antal av sina lokala kollegor till en sen kväll i bryggeriet på Martin-Luther-Strasse. Tillsammans med bryggerier som Tilmans Biere, Crew Republic, Wampenbräu, Munich Brew Mafia, Hoppebräu och Zombräu visar man upp den mångfald och variation som den bayerska huvudstaden med omnejd erbjuder.

Giesinger Bräu bjuder in till bryggerinatt (foto: Süddeutsche Zeitung).

Ölvecka i huvudstaden
Var det Göteborg som var först med en ölvecka? I vilket fall är det Berlin som gäller den 22-30 juli. Då arrangeras nämligen Berlin Beer Week, ett nio(!) dagar långt firande av den ädla drycken på olika ställen i staden. Förutom en massa bra öl, utlovas en hel del evenemang hos bland annat Berliner Berg, Brauhaus Lemke, Brlo Brwhouse, Strassenbräu och – inte minst – Stone Brewing Berlin.

Brauhaus Lemke är ett av ställen att besöka under Berlin Beer Week (foto: top10berlin.de).

Kraften finns i Augsburg
När Berlins ölvecka är slut, kan man alltid bege sig tillbaka till Bayern. I Augsburg anordnas Craft & Bier Festival den 30-31 juli. I Kesselhaus samsas över tjugo bryggerier och destillerier om utrymmet med diverse försäljare av mat.

Berlin åter i fokus
Efter några dagars andhämtningspaus är det åter dags för Berlin att stå i ölvärldens centrum. Traditionsenligt i början av augusti arrangeras då den internationella ölfestivalen – Biermeile. Den 5-7 augusti förvandlas Karl-Marx-Allee till världens längsta ölträdgård (enligt Guiness Rekordbok). 340 bryggerier från 87 länder serverar cirka 2 400 olika sorters öl. Festivalområdet är uppdelat i 22 regioner och bjuder dessutom på en hel del underhållning från de tjugo musikscenerna. Inträdet är gratis, men räkna med ett par euro för ett smakprov på tjugo centiliter.

Världens längsta ölträdgård dukas upp i Berlin i augusti (foto: Klosterbrauerei Reutberg).

Avrunda semestern i Freiburg
Bayerns granndelstat heter Baden-Württemberg. Här ligger Freiburg, som för andra året är värd för Craftival. Den 13 augusti utlovas en äventyrlig resa bland smaker och regional ölkultur. Årets program är inte klart, men förra året deltog nio bryggerier samt ett antal food trucks och andra aktörer inom ölbranschen. Musik och annan underhållning hör också till.

P.s. Om detta inte räcker så anordnas ett antal andra festivaler och evenemang under sommaren, inte minst med anledning av Reinheitsgebots 500-årsjubileum. Flera av dem har jag skrivit om tidigare i bloggen.