Nästa vecka släpper Systembolaget lite nyheter igen. På Tysklandsfronten hittar vi nytt i såväl små partier som i det fasta sortimentet.

De nya ölen i fasta sortimentet landar på hyllorna den 1 mars. Den här gången hittar vi inte mindre än fem tyskar. Vi börjar med en gammal bekantskap från bockölens hemstad – Einbeck. Ölet fanns senast på systemhyllorna för knappt tio år sedan. Kallas av bryggeriet själva för ”ölen över alla öl” och ligger närmast bockölens originalrecept. Sötaktig, maltig doft. Smaken domineras av malt, där humlen endast anas i bakgrunden. Lätt alkoholton i eftersmaken.

Einbecker Ur-Bock Hell
Stil: Ljust bocköl
Producent: Einbecker Brauhaus (Einbeck)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 6,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 18,20 kr (55,15 kr/l)

En gammal bekant från Einbeck dyker upp igen (foto: Einbecker Brauhaus).

Lammsbräu använder endast ekologiska råvaror och utsågs tidigare i år till Bayerns bästa ekobryggeri för sin Edel Hell. Nu kommer deras Dunkel, i vilken de använder egenproducerad mörk malt. Det ger en maltaromatisk och lätt karamellaktig smak. Toner av mörk choklad och tysk pepparkaka (Lebkuchen) anas också. Ett öl att dricka till vilt eller andra kraftiga maträtter och efterrätter, eller bara njuta som det är.

Lammsbräu Dunkel
Stil: Mörk lager
Producent: Neumarkter Lammsbräu (Neumarkt)
Leverantör: Stragas-Gruppen AB
Alkoholhalt: 5,0 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,80 kr (50,91 kr/l)

Lammsbräu Dunkel kommer till Sverige, men då i mindre flaska (foto: Neumarkter Lammsbräu).

Näst ut är ett bryggeri som grundades 2009 av Torsten Schumacher, som lärde sig brygga öl via en folkhögskolekurs på 1990-talet. Enligt Systembolagets noteringar är doften från Das Pils maltig med inslag av knäckebröd, honung och örter. Humlen kommer från Hallertau och malten från Werra-Meissner.

Das Pils
Stil: Pilsner
Producent: Grönwohlder Vertriebs- und Event GmbH (Ahrensburg)
Leverantör: Concealed Wines AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Burk, 50 cl
 Pris: 15,90 kr (31,80 kr/l) (Pant tillkommer)

Tysk pilsner på burk från relativt ungt bryggeri (foto: Systembolaget).

Ytterligare en pilsner kommer härnäst – enligt uppgift en av de första pilsner som bryggdes i Tyskland enligt den tjeckiska metoden. Vattnet tas direkt från Donaus källa i Schwarzwald och jästen har bryggeriet tagit fram själva. Humlen är en särskild blandning av Hallertauer och Tettnanger. Grästoner, malt och örter i smaken. Aningen sötare än vanliga tyska pilsner.

Fürstenberg Premium Pilsener
Stil: Pilsner
Producent: Fürstenberg Brauerei (Donaueschingen)
Leverantör: Spendrups Bryggeri AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 14,90 kr (45,15 kr/l)

Vatten från Donau används i denna pilsner (foto: Bierkules Bierblog).

Sist ut i fasta sortimentet är ett bilföraröl. Tysklands första alkoholfria IPA kommer från bryggeriet som är Hamburgs bästa enligt Ratebeers användare. Den bryggs med en speciell jästsort, som inte kan bearbeta maltos. Det gör att ölet kan bryggas som vanligt, men utan att alkohol bildas. Smaken från, bland annat, Simcoe- och Mosaic-humlen blir på så sätt fylligare. I doften finns inslag av tropisk frukt, honung, örter och apelsin.

Kehrwieder Ünn IPA Alkoholfrei
Stil: Alkoholfri/låg alkohol
Producent: Kehrwieder Kreativbrauerei (Hamburg)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 0,4 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 21,90 kr (66,36 kr/l)

Tysklands första alkoholfria IPA finns snart på Systembolaget (foto: bierlager.de).

De små partierna släpps den 3 mars och innehåller ännu en höjdare från Bamberg, som släpps lagom till fastetiden. Systembolaget har skämt bort oss med flera bra öl från Schlenkerla den sista tiden och detta är inget undantag. Detta ofiltrerade rököl får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Totalt släpper Systembolaget 12 000 flaskor av detta speciella öl. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial), som nyligen lades till i organisationen Slow Food Deutschlands Ark av smaker (Arche des Geschmacks).

Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)

Ännu ett hyllat rököl från Bamberg lagom till fastan (foto: blackheartsandsparrows.com.au).