Heta, lata sommardagar behöver man en svalkande
dryck att kyla ned sig med. För den som tycker att en vanlig starköl blir för
mycket i solen, finns det ett alternativ med rötterna i Bayern.

Radler är en uppfriskande dryck – inte bara för cyklister (foto: merkur.de).

Att blanda öl med
olika former av läsk är närmast en specialitet för Centraleuropa i allmänhet
och Tyskland i synnerhet. Mest känd av dessa ölblandningar är förmodligen Radler,
vilket historiskt sett är en blandning av ljust lageröl och citronläsk. Numera
går det dock att hitta Radler med andra citrusfrukter också, som
blodapelsin och grapefrukt.

Bakgrunden till dryckens namn är inte helt känd, men cyklar lär vara
inblandade i dess tillkomst (Radler är det tyska ordet för cyklist). För
att hitta Radlers förmodade skapare får vi bege oss nästan hundra år
tillbaka i tiden, till den lilla staden Deisenhofen utanför München. Här fanns
det en krögare vid namn Franz Xaver Kugler, som under 1920-talet skapade en
cykelled som passande nog passerade förbi hans ölställe. En varm junidag 1922 lär
det ha stannat en stor mängd cyklister (”säkra källor” talar om cirka 13 000)
för att släcka törsten. Kugler märkte till sin förskräckelse att han inte hade
tillräckligt med öl kvar och blandade helt sonika ut det han hade hemma med
citronläsk. Drycken blev populär hos stamgästerna och resten är, som man säger,
historia. I alla fall om man ska tro sägnen. Kombinationen av öl och läsk finns
dock dokumenterad i texter redan 1912.

Alla tyska bryggerier med självaktning gör Radler (foto: Karmeliten Brauerei).


Nu för tiden dricks
Radler inte bara i Bayern,
utan i hela Tyskland, liksom under olika namn i länder som Österrike, Tjeckien,
Ungern, Italien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Polen, Holland och Rumänien.
Framför allt uppskattas drycken som en törstsläckare under årets heta månader.
En klassisk Radler består av en 50/50-blandning av ljus lageröl och
citronläsk. Blandar man istället citronläsken med veteöl får man en Russ,
vilket är vanligt i södra Tyskland. I norra Tyskland kallas en blandning mellan
pilsner och citronläsk för Alsterwasser, vilket betyder ”vatten från
floden Alster”. I Hamburg blandas ölen ibland med cola istället, för att än mer
efterlikna flodens grumliga vatten. Öl- och colablandningar kallas ibland också
för Diesel, bland annat i Berlin.

En av de populärare blandningarna – Schöfferhofer Grapefrukt (foto: schofferhofer.us)


Fortfarande kommer de bästa
Radler från Tyskland, där alla
bryggerier med självaktning har någon form av Radler eller Russ i
sitt sortiment. En av de mest populära på senare år är Schöfferhofer Grapefruit – en blandning av
veteöl och grapefruktläsk. I Sverige har Radler inte riktigt slagit
igenom, trots vissa försök att lansera drycken på marknaden. Den enda tillgängliga
variant jag kan komma på är Clausthaler Lemon, en alkoholfri
ölblandning som finns i många matvaruaffärer. Men för den som vill prova går
det givetvis alldeles utmärkt att själva blanda till en Radler med sin
ljusa, tyska favoritöl som bas.