Heta, lata sommardagar behöver man en svalkande dryck att kyla ned sig med. För den som tycker att en vanlig starköl blir för mycket i solen, finns det ett alternativ med rötterna i Bayern.

Att blanda öl med olika former av läsk är närmast en specialitet för Centraleuropa i allmänhet och Tyskland i synnerhet. Mest känd av dessa ölblandningar är förmodligen Radler, vilket historiskt sett är en blandning av ljust lageröl och citronläsk. Numera går det dock att hitta Radler med andra citrusfrukter också, som blodapelsin och grapefrukt.

Radler är en uppfriskande dryck – inte bara för cyklister (foto: merkur.de).

Bakgrunden till dryckens namn är inte helt känd, men cyklar lär vara inblandade i dess tillkomst (Radler är det tyska ordet för cyklist). För att hitta Radlers förmodade skapare får vi bege oss hundra år tillbaka i tiden, till den lilla staden Deisenhofen utanför München. Här fanns det en krögare vid namn Franz Xaver Kugler, som under 1920-talet skapade en cykelled som passande nog passerade förbi hans ölställe. En varm junidag 1922 lär det ha stannat en stor mängd cyklister (”säkra källor” talar om cirka 13 000) för att släcka törsten. Kugler märkte till sin förskräckelse att han inte hade tillräckligt med öl kvar och blandade helt sonika ut det han hade hemma med citronläsk. Drycken blev populär hos stamgästerna och resten är, som man säger, historia. I alla fall om man ska tro sägnen. Kombinationen av öl och läsk finns dock dokumenterad i texter redan 1912.

Alla tyska bryggerier med självaktning gör Radler (foto: Karmeliten Brauerei).

Nu för tiden dricks Radler inte bara i Bayern, utan i hela Tyskland, liksom under olika namn i länder som Österrike, Tjeckien, Ungern, Italien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Polen, Holland och Rumänien. Framför allt uppskattas drycken som en törstsläckare under årets heta månader. En klassisk Radler består av en 50/50-blandning av ljus lageröl och citronläsk. Blandar man istället citronläsken med veteöl får man en Russ, vilket är vanligt i södra Tyskland. I norra Tyskland kallas en blandning mellan pilsner och citronläsk för Alsterwasser, vilket betyder ”vatten från (floden) Alster”. I Hamburg blandas ölen ibland med cola istället, för att än mer efterlikna flodens grumliga vatten. Öl- och colablandningar kallas ibland också för Diesel, bland annat i Berlin.

En av de populärare blandningarna – Schöfferhofer Grapefrukt (foto: schofferhofer.us)

Fortfarande kommer de bästa Radler från Tyskland, där alla bryggerier med självaktning har någon form av Radler eller Russ i sitt sortiment. En av de mest populära på senare år är Schöfferhofer Grapefruit – en blandning av veteöl och grapefruktläsk. I Sverige har Radler inte riktigt slagit igenom, trots vissa försök att lansera drycken på marknaden. En tillgänglig variant är Clausthaler Lemon, en alkoholfri ölblandning som finns i många matvaruaffärer. Lidl har (så klart) också ett antal ölblandningar i sitt sortiment. På senare år har även Carlsberg lanserat den svenska varianten Pripps Radler. Men för den som vill prova går det givetvis alldeles utmärkt att själva blanda till en Radler med sin ljusa, tyska favoritöl som bas.