Radler är en populär dryck under de varma sommarmånaderna – inte minst i Bayern. I vilken ordning man ska blanda ingredienserna råder det dock delade meningar om. Så här säger några bayerska experter på området.

Att blanda öl med citronläsk till en så kallad radler är något tyskar i allmänhet och bayrare i synnerhet gärna gör för att svalka sig varma sommardagar. Men hur blandas en radler bäst, ska ölet eller läsken hällas i först? Nyhetssajten BR.de har ställt frågan till en rad krögare över hela Bayern, för att en gång för alla försöka reda ut vad som gäller.

Läsk eller öl först? Åsikterna om hur man häller upp en radler bäst har orsakat osämja bland bayrare i årtionden (foto: Mauritius-Images).

Spezial-Keller i Bamberg häller man i läsken först och (rök)ölen sedan för att det inte ska skumma för mycket. Samma inställning råder på Wettelsheimer Keller i Treuchtlingen, där man gärna blandar läsken med mörk märzen. Att läsken ska i glaset först menar man också på Brauereigasthof Werneck, Brauerei Wochinger i Traunstein och Huberwirt i Gstaudach, där innehavaren hävdar att det är så man lär sig under sin restaurangutbildning. Medhåll kommer också från Bräustübl i Neumarkt.

Läskförespråkarna står dock inte oemotsagda. Laget som häller i ölet först representeras bland annat av Flötzinger Bräustüberl i Rosenheim. Där menar man att eftersom socker är tyngre än vatten så kommer läsken inte att blanda sig med ölet om det hälls i fel ordning. Samma tankar har man på Brauerei Gasthof Hartmann i Schesslitz, Brauereigasthof Plank i Schwandorf och Brauereigasthof St. Afra im Felde i Friedberg. På Brauereigasthof Schlossbrauerei Autenried i Ichenhausen har man tagit det hela ett steg längre. Där fyller man först glaset till en tredjedel med öl, sedan läsken och därefter en tredjedel öl till för bästa blandningen.

Oavsett hur de serveras är radler alltid en populär dryck under Bayerns varma sommarmånader (foto: Mauritius-Images).

Lag ”öl först” ser ut att ha övertaget, inte minst eftersom de får medhåll av en äkta ölsommelier i form av Michaela Stöberl från Wirtshaus zum Geiss i Straubing. Enligt henne är det viktigt att glaset inte är för varmt; om det precis kommit ut ur diskmaskinen bör det sköljas med kallt vatten först. Därefter häller hon i öl så att det bildas en fin skumkrona och sedan en liten skvätt öl till för att skummet ska bli stabilt. Sedan kommer läsken. Idealet är att varje sig kranar eller flaskor kommer i kontakt med drycken i glaset. ”Det är så här jag har gjort i trettio år”, konstaterar hon.

(Sedan finns det så klart de som gör det enklare för sig. Många ställen i Bayern serverar färdigblandad radler direkt från fat, till exempel Entla’s Keller i Erlangen och Brauereigasthof Alter Kranen i Würzburg.)

Här kan du läsa mer om radlerns historia och dess närbesläktade ölblandningsvarianter.