platsen där det en gång låg en amerikansk arméförläggning i München-stadsdelen
Giesing ska det bli ett nytt bryggeri. Dietrich Sailer ska här återuppliva det
gamla namnet Münchner Kindl-Bräu.

Vid det som tidigare var en bensinstation för
amerikanska arméfordon, ska det snart bli bryggeri och upplevelsecentrum. På
Tegernseer Landstrasse vill entreprenören och femte generationens ölbryggare Dietrich
Sailer bygga ett nytt bryggeri under det klassiska namnet Münchner Kindl-Bräu.
Med sin planerade kapacitet på 10 000 hektoliter kommer det att vara
aningen mindre än den närbelägna konkurrenten Giesinger Bräu.

Dietrich Sailer vill återuppliva det gamla ölmärket Münchner Kindl-Bräu (foto: tz.de/Westermann).


Det
ursprungliga Münchner
Kindl-Bräu
grundades 1880. 1905 övertogs det dock av Unionsbräu, som i sin tur togs över
av Löwenbräu 1921. Dietrich
Sailer har köpt namnet från Löwenbräu, för att rädda det från att helt försvinna.
När märket nu återuppstår är tanken att det ska bryggas mörkt öl, bocköl och
märzen, liksom en traditionell münchener helles. Däremot blir det inget veteöl,
utan det är bara underjästa stilar som gäller. Som komplement ska typiska
München-specialiteter, som weisswurst, tillverkas och serveras på platsen.

Bryggeriet ska inrymmas i en byggnad som för tankarna till 1800-talets industriarkitektur (visualisering: Goergens Miklautz Partner).


Förutom
att brygga öl
i riktiga kopparkärl och med
öppna jäskar, är Sailers mål att skapa ett vackert bryggeri. Han önskar sig en
tegelbyggnad med stora fönster, som för tankarna till 1800-talets
industriarkitektur. Uppdraget att rita bryggeriet har gått till
München-arkitekterna Goergens
& Miklautz
. Bryggeriet ska också hålla
öppet för rundturer, där besökarna ska kunna gå runt med en öl i handen och
följa bryggprocessen. Enligt tidningen TZ planerar Sailer till och med för drive-in-turer, där det
ska gå att se bryggeriet från bilen. Besökarna ska också kunna vandra i den
planerade humlegården med vilda bin samt se hur man gjorde is förr i tiden.