Planerna har funnits ett tag, men nu är det klart att det åter kommer att bryggas Münchner Kindl i den bayerska huvudstaden. Under 2023 ska ett nytt bryggeri stå klart i stadsdelen Obergiesing i södra München. Redan nu går det dock att köpa öl som bär bryggeriets namn.

Det var för snart tre år sedan som entreprenören Dietrich Sailer presenterade idén att återstarta det klassiska bryggeriet Münchner Kindl. Efter flera turer och en ändrad detaljplan, står det nu klart att ett bryggeri med tillhörande restaurang kommer att byggas på Tegernseer Landstrasse 337 i stadsdelen Obergiesing. På platsen har det tidigare funnits en bensinstation, som byggdes av amerikansk militär 1971. Planen är att bryggeriet ska ha en kapacitet på 10 000-12 000 hektoliter per år och att det även ska fungera som en ”ölakademi”, där man även sprider kunskap om traditionell ölbryggning.

Bryggeribyggnaden ska stå klar 2023 och föra tankarna till gamla tiders industriarkitektur (foto: Münchner Kindl Brauerei).

Redan nu går det dock att köpa öl med namnet Münchner Kindl. I december 2020 lanserades nämligen den mörka dubbelbocken Vivator, som bryggts av det likaledes Münchenbaserade Haderner Bräu. Ölets alkoholstyrka ligger på 7,6 procent och det är det första öl som bär namnet Münchner Kindl på 115 år. I bryggeriets webbshop går ölet att beställa med tillhörande glas, men leveranser sker i dagsläget endast inom Tyskland.

Redan nu går det att köpa ölet Vivator, som dock bryggts av Haderner Bräu (foto: Münchner Kindl Brauerei).

Det ursprungliga Münchner Kindl-Bräu grundades 1880 och låg då på Rosenheimer Strasse i området Haidhausen. 1905 övertogs bryggeriet av Unionsbräu, som i sin tur togs över av Löwenbräu 1921. För cirka tre år sedan köpte Dietrich Sailer namnet Münchner Kindl från Löwenbräu, för att rädda det från att helt försvinna.