Ölkoncernen AB Inbevs försäljning av de tyska bryggerierna Hasseröder och Diebels blir inte av. Fem månader efter att nyheten basunerades ut står det nu klart att köparen inte uppfyller kraven.

Det var i januari som nyheten kom om att öljätten AB Inbev säljer de tyska bryggerierna Hasseröder och Diebels, som tillsammans har en årlig produktion på två miljoner hektoliter. Nu meddelar dock AB Inbev att den tilltänkta köparen, CK Corporate Finance Group, inte kan genomföra den avtalade transaktionen. Enligt det avtal som undertecknades i januari skulle investeringsbolaget och dess ägare Daniel Deistler slutföra köpet senast den 30 juni 2018. Tidsgränsen passerades dock utan att någon affär genomfördes. Köparen kom inte heller till det arbetsmöte som skulle äga rum på fredagen den 29 juni, meddelar Inside Beer.

AB Inbev misslyckas med att sälja bryggerierna Hasseröder och Diebels (foto: DPA).

Redan när affären blev känd började insatta personer ana oråd. CK Corporate Finance Group hade ingen tidigare erfarenhet av bryggeribranschen – eller av livsmedelsindustrin över huvud taget. Det framkom också att Daniel Deistler har en högst tvivelaktig affärshistoria. 2016 dömdes han av den regionala domstolen i Frankfurt för att olovligen ha fört över patent- och varumärkesrättigheter från ett företag i fordonsindustrin, som han tidigare investerat i. Den domen är överklagad och kommer att avgöras vid ett senare tillfälle. Thomas Buchholz, som tidigare var vd för det aktuella fordonsföretaget, blev för övrigt utsedd till vd för Hasseröder och Diebels kort efter att affären offentliggjorts. På frågan om Deistler verkligen hade de 200 miljoner euro som krävdes för köpet, svarade han att man får anta att det är så.

Daniel Deistler har en historia av tvivelaktiga företagsaffärer (foto: Regina Urbat/Volkstimme).

För AB Inbev handlar det nu om att starta om försäljningsprocessen för Hasseröder och Diebels. Enligt företrädare för koncernen för man diskussioner med andra intressenter samtidigt som samtalen med CK Corporate Finance Group fortsätter. Det mest troliga är att AB Inbev nu kommer att försöka genomföra ett så kallat förvaltningsutköp, något som tidigare fungerat bra med svårsålda bryggerier som Hofbrauhaus Wolters och Privatbrauerei Eichbaum.