Nästa tyska bryggeri att tas över av kinesiska intressen är Schlossbrauerei Au i bayerska Hallertau. Kinesernas entré kommer att innebära stora förändringar för bryggeriet.

Nyheten att ett kinesiskt holdingbolag tar över Schlossbrauerei Au-Hallertau slog ned som en bomb den 1 mars. Bolaget heter FCAA Castle Brewing Company och har sitt säte i Düsseldorf. De nya ägarna kommer att investera kraftigt i bryggeriet, vilket enligt uppgift långsiktigt kommer att rädda jobben för de fyrtio anställda. Dessutom kommer man att satsa ännu mer på att växa på den enorma kinesiska marknaden, rapporterar tidningen Merkur.

Att Schlossbrauerei Au ligger i Hallertauregionen lockar kinesiska köpare (foto: Hellerbrand).

FCCA Castle Brewery Company sköter affärerna på den tyska marknaden åt den kinesiska detaljhandelsjätten Dashang Group, med huvudkontor i Dalian. Inom koncernen finns ett flertal kinesiska livsmedelskedjor och andra stora återförsäljare. Målet är att etablera Schlossbrauerei Au som ett eget varumärke över hela Kina. Dashang Group har redan visat att strategin är framgångsrik genom att ta över vissa europeiska vintillverkare.

De kinesiska investerarna fastnade främst för slottsbryggeriets långa historia, som sträcker sig tillbaka till 1590. Sedan 1846 ägs bryggeriet av adelssläkten Beck von Peccoz, vars familjehistoria också lockar. Ölens höga kvalitet och bryggeriets läge i den stora humleregionen Hallertau är också avgörande faktorer. Öl från Au exporteras redan i dag till Kina och USA. Det är också Schlossbrauerei Au som brygger det thailändska ölet Singha för den tyska marknaden. Bryggeriets produktion har vuxit från 15 000 hektoliter år 1960 till 55 000 hektoliter år 2015. Andelen export ligger på cirka tjugo procent.

Hösten 2017 kom nyheten att Kaiser-Brauerei i Geislingen köpts av det kinesiska investmentbolaget Aitedian Holding med säte i Ottobrunn. Den affären räddade det traditionella schwabiska bryggeriet efter dess konkursansökan i september 2014.