I den kinesiska staden Neijiang i södra Sichuanprovinsen håller en ölstad av tysk modell på att ta form. Distriktsregeringen har tecknat ett avtal för ett projekt värt två miljarder dollar med företagen Kalenburg och Heimat, som båda har anknytning till Heidelberger Brauerei.

Den kinesiska ölstaden ska byggas på en 170 hektar stor yta och kommer bland annat att rymma ett bryggeri med kapacitet att producera tre miljoner hektoliter öl från Heidelberger Brauerei. Det kommer dessutom att finnas ett ölmuseum, ett torg med öltema, ett shoppingcenter och ett hotell. Allt kommer att byggas i en stil som påminner om kända byggnader i Heidelberg, som universitetet och kyrkan Heiliggeistkirche. Allt enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Nästa år börjar Heidelberger Brauereis öl bryggas i Kina (foto: heidelberg-marketing.de).

Under nästa år kommer två av Heidelberger Brauereis bryggmästare åka till Kina för att hjälpa sina nya samarbetspartner att börja brygga öl enligt bryggeriets gamla recept. Tysk öl är mycket populär i Kina och många kinesiska företag vill köpa eller börja brygga tyska ölmärken på licens i landet. Sedan flera år tillbaka bryggs exempelvis Schlossbrauerei Kaltenbergs öl på licens av två bryggerier i Peking och Shanghai. I mars 2019 köpte Kinas största detaljhandelskedja Dashang Group det 400 år gamla Schlossbrauerei Au-Hallertau och några månader senare tecknade Fürst Carl Schlossbrauerei i Ellingen ett avtal om licenstillverkning med 1308 Brewing Technology Co.

Heidelberger Brauerei är det äldsta och största bryggeriet i Heidelberg, som förutom att vara vår drottnings födelseort även är känt för sitt vackra slott och Tysklands äldsta universitet. Bryggeriet grundades 1753 i centrala Heidelberg, men flyttade 1999 till sin nuvarande plats i Pfaffengrund i stadens utkanter. 2005 köptes bryggeriet av dåvarande vd Michael Mack. Bryggeriet säljer cirka 37 000 hektoliter öl per år, varav sjuttio procent går till barer, restauranger och festivaler i närområdet. Export har hittills utgjort en mycket begränsad del av bryggeriets försäljning. Som många andra bryggerier i samma sits, har coronapandemin slagit hårt mot Heidelberger Brauerei, så en storaffär i Kina är säkert mer än välkommen.