När man tänker på tysk öl är kanske inte industristaden Braunschweig det första som dyker upp i huvudet. Men staden i Niedersachsen har en lång och intressant bryggerihistoria. En gång fanns det 300 bryggerier i staden. I dag är det bara två som brygger öl i större skala.

Under medeltiden börjar bryggarrättigheter knytas till speciella hus, snarare än att alla fick brygga öl för husbehov. Med tiden finns det cirka 300 bryggerier i Braunschweig och bryggarna har ett mycket gott rykte. Vid sidan av maltdrycken mumme och den traditionella ölstilen rotbier, bryggs även ett öl med enbart korn och vete kallat Broyhan. I början av 1600-talet utgör ölbryggning en mycket viktig del av Braunschweigs näringsliv. Med tiden utvecklas en stark konkurrens mellan stadens bryggerier, men också med bryggerier i närliggande städer. Som ett resultat av detta införs 1681 nya lagar som reglerar ölhandeln. Dessa bidrar dock också till en större variation bland ölen.

En gång i tiden fanns det 300 bryggerier i Braunschweig (foto: akpool.de).

1627 grundas det som i dag är Braunschweigs äldsta bryggeri som ännu är i drift, Hofbrauhaus Wolters, av ölhandlaren Zacharias Boiling. 1734 gifter Heinrich Wolters in sig i familjen Boiling och uppkallar bryggeriet efter sig själv. Det är dock först 1876 som man kan lägga till den kungliga delen av namnet, när man får titeln Hofbierbrauhaus av hertig Wilhelm zu Braunschweig und Lüneburg. 1882 ändras titeln till Herzogliches Hofbrauhaus. I dag ägs bryggeriet av den sjätte generationen Wolters.

Hofbrauhaus Wolters hette tidigare Herzogliches Hofbrauhaus och är Braunschweigs äldsta ännu verksamma bryggeri (foto: Hofbrauhaus Wolters).

Ända fram till 1800-talet bryggs det endast överjästa öl (ale). Det är först när det blir möjligt att brygga öl i källare och andra kalla utrymmen som produktionen av underjästa öl (lager) börjar. Dessa öl har längre hållbarhet och ersätter till stora delar de överjästa ölen. I Braunschweig börjar Hofbrauhaus Wolters brygga lageröl 1848, något som ger bryggeriet en klar ekonomisk fördel. Vid den här tiden är det bara ett fåtal bryggerier som kan brygga öl vid låga temperaturer.

Ett annat av Braunschweigs mer kända bryggerier är National-Jürgens-Brauerei (NJB). Det bildas 1920 genom en sammanslagning av National-Actien-Brauerei och Brauerei Friedrich Jürgens – båda grundade på 1800-talet av Carl Friedrich Jürgens. 1967 tar bryggeriet fram ett altbier kallat Brunswiek Alt. 1977 upphör dock National-Jürgens-Brauerei och slås samman med lokalkonkurrenten Feldschlösschen (som i sin tur säljs till Oettinger 2009).

National-Jürgens-Brauerei stod bland annat bakom märket Gala-Bier (foto: National Jürgens Brauerei).

2016 återupplivar dock fyra ölentusiaster det gamla National-Jürgens-Brauerei under namnet Craft Beer Braunschweig (Crabbs). De fyra bryggarna inrättar ett hantverksbryggeri i NJB:s gamla lagerkällare, där man skapar nya kreationer. Men man tar också upp NJB:s klassiska märke Gala-Bier samt deras altbier Brunswiek Alt. Numera är till och med det gamla namnet National Jürgens Brauerei tillbaka.

National Jürgens Brauerei är verksamt i det gamla bryggeriets källare (foto: National Jürgens Brauerei).

Sedan 1985 brygger dessutom Schadt’s Brauerei Gasthaus en pilsner, ett veteöl och ett antal säsongsöl utifrån egna recept och i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). I restaurangen kan matgästerna se ölen där den jäser i öppna kar. Det går också att få guidade turer i bryggeriet.