Alkoholfri radler, det vill säga öl
blandat med lemonad, är de senaste tio årens stora vinnare i Tyskland. Efter
att konstant ha ökat i popularitet ligger den tyska försäljningen nu på cirka
750 000 hektoliter per år.

Sedan alkoholfri radler lanserades för
drygt tio år sedan har försäljningen ökat med 25 procent i Tyskland. I
dagsläget finns det ett sextiotal sorter alkoholfri radler. Det kan jämföras
med cirka 330 varianter av radler med alkohol, som också ökar sin försäljning. 2018
såldes det totalt 446 000 hektoliter mer radler än året innan – en ökning
med 22 procent. Mest ökade den ofiltrerade varianten, med 57 procent. Det
innebär att var tredje radler som säljs är just ofiltrerad. Värt att notera är
att de som köper ofiltrerad radler är relativt unga; 38 procent är under 40 år.
Bland dem som dricker andra varianter av radler är bara trettio procent yngre
än 40 år.

I Tyskland har de flesta bryggerier en radler i sitt sortiment (foto: Brauerei Veltins).

I Bayern är radler fortfarande den
bäst säljande ölblandningen, med en andel på 65 procent i dagligvaruhandeln.
Motsvarande siffra i Baden-Württemberg är 58 procent. Till detta kommer den
radler som säljs på krogar och restauranger, som det inte förs någon statistik över.
I Nordrhein-Westfalen leder radlern bara marginellt över andra ölblandningar
med 42,6 procent mot 39,4 procent. I norra Tyskland får dock radlern se sig
besegrad av mer experimentella blandningar, som dessutom ökar i popularitet.

Det är fortfarande 33-centilitersflaskan
som är populärast bland ölmix-drickarna, med en andel på 49 procent. Av dessa
säljs 27 procent i sexpack. Halvliters returflaskor står för 37,9 procent
inklusive flerpacken. Dessa flaskor säljer särskilt bra i södra Tyskland. Den
förpackning som går framåt starkast är dock burken, som ökade med 25 procent
2018 och därmed stärkte sin marknadsandel från 8,6 till 9,2 procent.

Försäljningen av radler tog fart
ordentligt 1993, då ölskattelagen fick ett tillägg som tillät bryggerierna att börja
buteljera radler. Drycken hade då dock redan varit ett populärt alternativ på
många krogar sedan den
uppfanns på 1920-talet
.