AB Inbevs riskkapitalbolag ZX Ventures förvärvar en minoritetspost i Crew Republic. Det Münchenbaserade craft-bryggeriet hoppas därmed kunna sälja ännu mer öl.

Genom sitt samarbete med AB Inbev hoppas Crew Republic kunna fördubbla sina försäljningssiffror. Bryggeriets kapacitet kommer att utökas från dagens 12 000 hektoliter till 25 000 hektoliter. AB Inbev Tyskland, som även äger Münchenbryggeriet Spaten-Löwenbräu, tar över den nationella distributionen av öl som Drunken Sailor IPA, In Your Face West Coast IPA, Easy Pale Ale och Roundhouse Kick Imperial Stout från och med den 1 september, men kommer inte vara fullt operativa innan den 1 oktober.

Timm Schnigula och Mario Hanel är fortfarande majoritetsägare i Crew Republic (foto: Crew Republic/Bernard Huber).

Det är framför allt distributionen av öl till pubar och restauranger i Münchenområdet som man tror kommer öka Crew Republics intäkter. För bara ett drygt år sedan inledde Crew Republic ett distributionssamarbete med San Miguels Tysklandsimportör Morgan Zuill och hans Global Drinks Partnership, ett samarbete som nu avslutas. De exakta detaljerna kring AB Inbevs inträde är inte offentliga, men Crew Republics två grundare Timm Schnigula och Mario Hanel lär fortfarande ha majoriteten av aktierna i företaget, uppger interna källor till webbtidningen Inside Beer.

Crew Republic startade som ett hemmaprojekt 2011. I början bryggde man sina öl på licens hos Hohentanner Schlossbrauerei, som finns cirka 85 kilometer nordost om München. Det gjorde man fram till det att humleföretaget Barth-Haas Group förvärvade en minoritetspost och hjälpte till att finansiera ett eget bryggeri i Unterschleissheim i utkanten av den bayerska huvudstaden. Det bryggeriet öppnades för två år sedan och utnyttjar i dag 10 000 hektoliter av sin totala kapacitet på 12 000 hektoliter.